Авто, на які мито не накладали, у ціні не впадуть взагалі

Україна достроково скасувала спеціальні мита на ввезення легкових автомобілів з бензиновими двигунами 1 л — 2,2 л незалежно від країни походження й імпорту, введені 28 квітня 2013 року терміном на 3 роки.

Згідно з повідомленням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) у газеті «Урядовий кур’єр», відповідне рішення прийнято 10 вересня поточного року на підставі розгляду рекомендацій Мінекономрозвитку і торгівлі про необхідність зняття цих обмежень і положень Домовленості про правила врегулювання спорів у СОТ. Рішення МКМТ набуло чинності 30 вересня поточного року.

Проте довгоочікуване скасування спецмита не принесе українцям помітного подешевшання автомобілів. Адже це лише 215 євро економії на автомобілі, який сьогодні продають у салоні за 15 тис. євро. При цьому малолітражки не подешевшають взагалі, адже на них спецмито не поширювалося і раніше.

 

Як пояснив маркетинг-директор групи компаній АІС Сергій Боровик, нині кінцева вартість нового автомобіля залежить від низки чинників. Наприклад, залежно від типу авто (пасажирський, вантажний, автобус) встановлюються різні ставки акцизу, а акциз платиться на об’єм двигуна, який в усіх різний. Також має значення країна походження – з різними країнами різне мито, Росія – 0% (зона вільної торгівлі СНД), інші – 10%. На кінцеву вартість автомобіля впливають такі податки: акциз, митний збір, 5-відсотковий імпортний збір, спецмито і ПДВ. В цілому, в ціні легкового авто не менше третини суми – це державні податки і збори. Наприклад, легковий автомобіль з об’ємом двигуна 1499 куб. см (виробництва ЄС) і заводською ціною 10 000 євро, після сплати усіх податків, коштуватиме в Україні близько 14 650 євро. Таким чином, відсоток сплачених податків і зборів від собівартості автомобіля становить 29%. При цьому сума скасованого спецмита – 214 євро. Важливо розуміти, що спецмито не сплачується і не впливає на ціни: на легкові автомобілі з дизельними двигунами (36% ринку) і на легкові автомобілі з бензиновими двигунами об’ємом до 1,0 літра і більше 2,2 літра (ще біля 17% ринку). На комерційні, вантажні автомобілі і автобуси також спецмита не було і змін цін унаслідок її відміни не буде.

document.write(«»);