RYhmPtkHyno

9К33 “Оса” – радянський автономний високомобільний військовий ЗРК. Є єдиним серійним ЗРК перехідного періоду між другим і третім поколінням. Призначений для прикриття мотострілкових і механізованих частин у будь-яких бойових умовах.

У 1960 році, паралельно з початком програми “Стріла”, стартував проект “Еліпсоїд”. Вимоги до проекту включали такі умови: автономність, висока прохідність, можливість подолання великих водних перешкод. До 1964 року розробка так і не зрушилася у бік спорудження прототипу, тому розробку ракети передоручили ОКБ-2, яке і так було зайнято розробкою ракети для комплексу С-200 “Ангара”, терміни були призначені на 1970 рік. Розробка шасі була доручена Брянському автозаводу.

Цього разу розробка була виконана вчасно і в 1970 році комплекс пройшов випробування. У 1971 році прийнятий на озброєння під назвою 9К33 “Оси”.

Як не дивно, найбагатіша бойова історія “Ос” безпосередньо пов’язана з Близьким Сходом.

У 1980-х роках, під час бойових дій в Лівані, ізраїльським ВПС доводилося відправляти десятки безпілотників-смертників, щоб розрядити сирійські “Оси”, після чого знищити розряджені комплекси, проте в ході таких дій не завжди усі пілотовані літаки Ізраїлю залишалися неушкоджені. Ще одна історія пов’язана з Сирією сталася під час нинішньої громадянської війни в Сирії. Повстанці із захопленого комплексу збили 2 вертольоти Ми-8 урядових військ.

У січні 1991 року, перед початком операції “Буря в пустелі”, спецназ США проник на територію Кувейту і вивіз одну “Осу” з усією технічною документацією і екіпажем.

В ході російсько-грузинської війни 2008 року мінімум 1 російський реактивний бомбардувальник Ту-22М3 був збитий грузинською 9К33М3 “Оса-АКМ”.

Більше сотні комплексів перебувають на озброєнніЗВС України, також досі перебувають на озброєнні більшості пострадянських країн і країн союзників СРСР.

document.write(«»);