З 1 січня 2016 року в Україні буде заборонено ввезення автомобілів екологічного стандарту нижче Євро-5. «Обозреватель» з’ясовував, яких конкретно автомобілів торкнеться ця правова норма.

Мінімальні екологічні норми, яким повинні відповідати ввезені або вироблені в Україні автомобілі, діють відповідно до Закону «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів». Згідно з ним, з 1 січня 2016 року мінімально допустимий стандарт вихлопу, який допускається при ввезенні автомобілів в Україну, повинен відповідати нормам Евро5.

Стандарти стосуються кількості вмісту шкідливих речовин у вихлопі автомобілів і часу відповідності цих показників залежно від пробігу автомобіля. Наприклад, викиди СН повинні бути не вище 0,05 г / км, CO до 0,8 г / км і NOy — до 0,06 г / км. При цьому якщо для норм Євро-4 встановлені показники повинні підтримуватися конструкцією автомобілів до 80 тис. Км пробігу, то в Євро-5 — до 160 тис. Км.

Норми Євро-5 для легкових автомобілів діють в країнах Євросоюзу з 1 вересня 2009 року (для вантажівок — з 2008 року). Це не найсуворіші стандарти — сьогодні в ЄС працюють ще більш драконівські норми Євро-6. У сусідній Росії легковика нижче стандарту Євро-5 заборонено ввозити ще з 2014 року.

Переклад autopalace.com.ua

document.write(«»);