"Ідіот-тест": новий закон зобов'яже водіїв-нахаб відвідати психіатраНеадекватних українських водіїв можуть змусити проходити перевірку в психіатра. Новації закону про безпеку дорожнього руху конкретно вказують, хто саме складатиме цей тест, ідеться в сюжеті ТСН.

До лікарів відправлятимуть автовласників, які протягом року тричі грубо порушували ПДР. Мається на увазі перетин подвійної заборонної смуги, проїзд на червоне світло, кермування напідпитку тощо.

Самим водіям ідея подобається. Кажуть, не матимуть нічого проти, якщо особливо нервових колег перевірять фахівці. «У Києві неадекватних водіїв – більше половини», — кажуть автомобілісти.

Викрутаси таких водіїв щодня десятками фіксують камери, які працюють нині на автошляхах лише у тестовому режимі. Вмонтований процесор збирає порушення і навіть видає статистику.

«Статистика каже про те, що є одні й ті самі автомобілі, котрі постійно їдуть на червоне світло світлофора. Це вже підстава ставити питання: а водій, котрий керує таким транспортним засобом, у нього все нормально? Чи може, його треба-таки протестувати? У нього потяг до суїциду, чи що це? Чи він від цього отримує задоволення?», — коментує ситуацію співавтор проекту закону «Про дорожній рух та його безпеку» Володимир Караваєв.

Ініціатори нововведення кажуть, що «ідіот-тест» в тій чи іншій формі існує у більшості країн Європи. Як саме огляд відбуватиметься в Україні – поки не уточнюють. Деталі нині узгоджують з Мністерством охорони здоров’я. Але найпевніше, візьмуть за основу методики, що вже використовуються в країнах ЄС. Після незадовільного результату тесту – водіїв відправлятимуть на повторну медичну комісію.

Деякі автомобілісти певні, що коріння зла – саме в ній. Бо медогляд перед отриманням водійських прав відбувається формально. Тому радять зробити його більш фаховим та зобов’язати проходити «ідіот-тест» усіх випускників автошкіл. Аби неврівноважені особи взагалі не виїздили за кермом на дороги.

document.write(«»);