Масштабна брехня автовиробниківІсторія з VW – лише вершина айсберга в європейській гонитві за екологічними стандартами

 

Після того як весь світ налаштований проти Volkswagen за “дизельні” махінації, то тут, то там почали спливати твердження про те, що історія з VW – лише вершина айсберга в європейській гонитві за екологічними стандартами. За версією приватної компанії Emissions Analytics, за реальним тестам більш ніж у 97% всіх дизельних автомобілів, що продаються в Європі, викиди оксидів азоту сильно перевищують заявлені нормативи.

 

Судячи з усього, концерн Volkswagen з його доведеним фактом підроблення просто невдало попався перше. А принципи роботи величезних компаній мало чим відрізняються від принципів роботи не надто відповідальних звичайних людей: якщо потрібно, щоб автомобілі проходили тести, необхідно зробити їх так, щоб вони проходили тести. Реальні режими роботи на дорогах і турбота про навколишнє середовище бізнес хвилюють мало, поки у нього є прибуток.

 

Під пильну розгляд потрапила продукція таких гігантів, як Mercedes-Benz, Honda, Mazda і Mitsubishi. І хоча твtрдих доказів того, що ці компанії займалися аналогічними підробки та хитрощами, немає, зате є реальні цифри. Emissions Analytics порівнювала вихлоп автомобілів в реальних умовах роботи з нормами Євро-5 та Євро-6, яким вони повинні відповідати за паспортом. Всі автомобілі офіційно пройшли європейські лабораторні випробувальні тести NEDC. Цифри наводяться за даними видання The Guardian, журналісти якого ознайомилися зі звітом компанії.

 

Дизельні авто від Mercedes-Benz в середньому видавали на дорозі порядку 0,406 г / км оксидів азоту (NOx), що в 2,2 рази перевищує допустимий рівень по нормам Євро-5, і в 5 разів – Євро-6. Представник компанії пояснив, що «реальні дорожні умови зазвичай не сходяться з лабораторними, тому цифри можуть відрізнятися».

 

Дизелі від Honda видавали вже 0,484 г / км NOx – це більше згаданих норм в 2,6 і 6 разів відповідно. Представник компанії стверджує, що в ній «автомобілі тестуються за європейськими технологіями».

 

Mazda в середньому видають 0,293 г / км, але залежно від моделі перевищення лабораторних цифр може становити від 1,6 до 3,6 рази. Представник стверджує, що «згідно з законом компанія Mazda невтомно працює над тим, щоб кожен бензиновий і дизельний двигун повністю відповідав всім нормам».

 

Автомобілі Mitsubishi видали всього лише 0,274 г / км – від 1,5- до 3,4-кратне перевищення тих же показників, отриманих в лабораторії. Як пояснив їхній представник, «тести NEDC ніколи і не призначалися для того, щоб відображати ситуацію при реальній роботі автомобіля на дорозі».

 

Також у звіті було згадано, що викид оксидів азоту автомобілями марок Citroеn, VW і Audi на реальних дорогах перевищував лабораторні норми. Всього з 50 дизельних автомобілів, по паперах відповідали стандартам Євро-6 і 150 автомобілів, відповідала стандартам Євро-5, тільки п’ять моделей показали відповідність реальних викидів оксидів азоту лабораторними показниками. Найбільше викидів показували повнопривідні автомобілі, при цьому деякі моделі перевищували норми в 15 разів, а одна – навіть у 20 разів.

 

Деякі депутати європейського парламенту вже роками б’ються за те, щоб реформувати лабораторні тести двигунів, прийняті в ЄС, і змусити їх відображати реальну дійсність. Кетрін Бірдер скаржиться, що цього неможливо домогтися через найсильніший автомобільного лобі, який надає всілякий опір подібним реформам. «Європейці вже досить довго чекали, коли повітря в їхніх країнах стане чистіше, не можна змушувати їх чекати ще довше», – говорить вона.

 

Активіст руху «Друзі Землі» Дженні Бейтс стверджує: «З викриттям інших виробників з’явилося ще більше доказів, що в скандалі замішана не тільки VW. Це повинно вплинути на думку людей, що приймають рішення, і поставити питання про майбутнє дизельних автомобілів. Це ганебна сторінка в історії боротьби за здоров’я суспільства, і ця нездатність запобігти появі автомобілів, що порушують норми забруднення, коштуватиме нам багатьох життів ».

 

Хоча представники компаній Mercedes і Honda вже заявили, що вітають можливе посилення норм щодо викидів шкідливих речовин, голова Європейської асоціації автовиробників (ACEA) (а за сумісництвом голова ради директорів Renault) Карлос Госн оголосив, що до 2019 року ніякого прогресу в справі зменшення реальних викидів оксиду азоту в атмосферу чекати не варто. У ACEA впевнені, що поки потрібно просто підняти на 70% лабораторні обмеження викидів, щоб вони краще відповідали реальним цифрам.

document.write(«»);