Вранці гроші – ввечері автомобіль. У Москві зловили шахраїв, які обманюють покупців в автосалонах. В якості основної приманки використовували занижену ціну на нові машини. Втім, замість нових авто після укладення контракту віддавали покупцям машини більш низької якості і класу. А тих, хто відмовлявся брати, переконували кулаками. Подробиці – в матеріалі кореспондента “Вістей ФМ” Тетяни Григорьянц.

7 підприємливих продавців провертали свої угоди у двох автосалонах на півдні Москви – на Кантемировской вулиці і в 1-му Котляковском провулку. Працювали завжди за однією і тією ж схемою: спочатку вивішували оголошення про продаж автомобіля (вказуючи ціну часом у рази нижче, ніж у офіційних дилерів), потім укладали попередній договір з клієнтом, брали з нього передоплату, переконуючи, що ціна дійсна тільки протягом одного дня. Якийсь час відтягували передачу авто новому господареві, придумуючи різні відмовки. Потім слідував “терміновий дзвінок” про те, що потрібно прямо зараз підписати основний договір і вже отримати свій товар. Однак сума в основному договорі була набагато більше початкової. І тут починалося найцікавіше: покупця або в прямому сенсі змушували (за допомогою кулаків в тому числі) брати машину нижче класом і якістю, або повертали гроші. Але – за вирахуванням “неустойки”. На хвилиночку – від 20 до 50%. Розповідає представник Головного управління МВС Росії по Москві Катерина Дев’ятова: “Покупець підписував договір, залишав передоплату.

І в день, коли йому потрібно було забрати машину, виявлялося, що ціна вища на 50%. І це підвищення було прописано в договорі, але дрібним шрифтом . Тим же дрібним шрифтом були прописані і санкції, якщо покупець відмовлявся від угоди “. У злощасні салони зверталися покупці з усієї Росії. Вже встановлено, що постраждали від рук “кмітливих продавців” більше 60 осіб. І, швидше за все, це не кінцеві цифри, запевняють слідчі. Зараз вивчають вилучені під час обшуків в автосалонах договори купівлі-продажу та інші документи. 6 чоловіків у цій справі затримано, їх помічницю відпустили під підписку про невиїзд. Кримінальну справу порушили за статтею “Шахрайство в особливо великому розмірі”.

Хоча це – відкритий грабіж, упевнений адвокат Олександр Боломатов: “Тут ключовий момент – не те, що їх обманювали, а те, що їм погрожували. Мабуть, це – грабіж, тобто відкрите розкрадання. Просто забрали гроші, начебто людина йде, несе суму грошей, а нього її беруть і віднімають. Що стосується санкцій, то це – стаття 159 “Шахрайство”, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років зі штрафом “. Штраф – до мільйона рублів, або розмір зарплати за останні 3 роки. У випадку, якщо справу перекваліфікують за статтею “Грабіж”, злочинцям загрожує до 12 років позбавлення волі

document.write(«»);