Компанія IBM опублікувала дослідження, згідно з яким до 2030 року споживачі не будуть звертати увагу на автомобільні бренди при покупці авто. Ключовим у виборі машини стане користувальницький досвід, ціна і зручність, пише Автотема з посиланням на НВ.

Прямо зараз на Міжнародному автосалоні у Франкфурті ключові європейські автовиробники представляють свої нові автомобілі. Більшість компаній привезли на виставку не тільки популярні серійні авто з двигуном внутрішнього згоряння, а й показали концептуальні моделі електрокарів, які з’являться на ринку як протягом наступних декількох років, так і у більш віддаленому майбутньому.

Враховуючи екологічні тренди, акцент автосалону цього року змістився до електрокарів. Хедлайнерами автошоу були перший повністю електричний спорткар від Porsche — Taycan, перша гібридна модель Lamborghini — Sian, перший серійний електрокар Volkswagen — ID.3, електричні новинки від Audi, Mercedes, BMW та інших компаній.

Крім електромобільності, на автосалоні обговорюють майбутнє автомобільної індустрії в цілому. Автоексперти і менеджери компаній говорять про впровадження нових цифрових технологій, безпілотні авто, об’єднані електронні системи для машин і т. і.

Своє дослідження про майбутнє автоіндустрії провела і команда IBM Institute for Business Value. Експерти опитали близько 11,5 тис. споживачів та 1,5 тис. керівників підприємств і склали кілька трендів у розвитку автомобільного ринку на найближчі 10 років.

За їх даними, вже до 2030 року для споживачів бренди автомобілів не матимуть ключового значення. Замість цього, ключовим у виборі машини за 10 років стане користувальницький досвід, ціна і зручність.

«69% опитаних керівників сказали, що сьогодні бренд є конкурентною перевагою, але тільки 46% (на третину менше) вважають, що така тенденція збережеться до 2030 року. На думку опитаних, такі фактори як персональна конфігурація (61%), самодіагностика (58%) і навчання/оптимізація (58%) стануть найбажанішими для споживачів можливостями автомобілів в майбутньому», — зазначено в дослідженні IBM.

Опитані також говорять, що хотіли б вести природну розмову з системою автомобіля, замість контакту з панелями управління та сенсорними дисплеями. Адже простіше попросити умовну Siri прокласти маршрут, ніж тикати пальцями в екран, стоячи у пробці.

Враховуючи, що останніми роками все більш значне місце на автомобільному ринку займає китайський автопром — цілком ймовірно, що їх компанії можуть сильно додати у популярності серед аудиторії в найближчому майбутньому. Тим паче, що КНР незабаром планує повністю відмовитися від використання авто з ДВЗ і перейти на електрокари, вкладаючи все більше грошей у розвиток автомобільних акумуляторів, систем автопілотування та різних цифрових технологій.

Один з китайських стартапів навіть готує модель, яка повинна буде проїхати до 700 км без підзарядки. При цьому, виробник обіцяє, що зарядити його батарею до 80% можна буде всього за півгодини.

Більш популярні виробники типу Porsche, Audi, тепер Volkswagen, та й та ж Tesla, також рухаються в цьому напрямку, але вартість їх автомобілів не передбачає масовість нових технологій, що натомість можуть забезпечити китайські компанії.