Україні можуть поставити застаріле обладнання відеофіксації порушень ПДРНа початку листопада в Україні має запрацювати система автоматичної фіксації порушень ПДР. Не виключено, що в нашу країну можуть поставити застаріле обладнання, яке незабаром не відповідатиме сучасним вимогам до вимірювальних засобів.
Нова система автоматичної фіксації порушень ПДР повинна запрацювати в Україні з 7 листопада 2015 року. Тобто якраз з того часу, коли повноцінно набуде чинності закон «Про національну поліції». При цьому важливо відзначити, що до цих пір не відомі які-небудь подробиці цього нововведення. Один з вітчизняних фахівців у галузі вимірювальних приладів заявив, що, цілком можливо, що нам можуть поставити застаріле обладнання, яке незабаром не відповідатиме сучасним вимогам до вимірювальних засобів. Так вважає кандидат технічних наук, директор компанії «Діректон», що спеціалізується на автоматичних системах моніторингу та реєстрації аудіо, відео, телеметричних і метеорологічних даних Володимир Кривенко.

За його словами, на ринку автоматизованих систем фіксації порушень відбувається черговий якісний стрибок. Всі системи, які були випущені світовими виробниками цього обладнання, в найближчій перспективі не будуть відповідати новим вимогам Міжнародної організації законодавчої метрології (МОЗМ). Україна ризикує потрапити в положення «бананової республіки», якій через відсталості розвитку «зіллють» морально застаріле обладнання з усього світу.
За його словами головна відмінність нової редакції МОЗМ R91-2014, яку планують ввести замість застарілої редакції 1990 року, в тому, що істотно підвищуються вимоги до якості доказової бази, а також регламентуються нові технології фіксації порушень ПДР.
Насамперед, це підвищення порогу точності вимірювання швидкості з 3 км / год до 1 км / год (відповідно при швидкостях понад 100 км / год – з 3% до 1%), регламентування лазерних вимірювань, регламентування багатосмугових технологій вимірювань швидкості, а також нормування систем виявлення порушень ПДР, не пов’язаних безпосередньо з вимірами швидкості. Маються на увазі системи, які з’явилися завдяки комп’ютеризації обробки відеопотоків, а саме – системи фіксації порушень проїзду регульованих перехресть, дотримання рядності і смуг руху, небезпечного маневрування і т.п.
Але основна відмінність нової редакції МОЗМ R91-2014 – підвищення достовірності результату за рахунок ведення другого незалежного каналу вимірювань або контролю.
«Тому, якщо вже будувати в Україні систему автоматичної фіксації порушень фактично з нуля, то можливо, і головне, необхідно будувати її на випередження. Ми відстали в цьому питанні на стільки, що можемо відразу включитися в новий виток розвитку технологій систем автоматичної фіксації порушень, не перебуваючи під тягарем маси введеного в дію застарілого обладнання, з яким змушені рахуватися зарубіжні розробники і експлуататори », заявляє Володимир Кривенко.
За його твердженням, потенціал і рівень вітчизняних фахівців дозволяє на випередження розробити сучасні вимоги до систем автоматичної фіксації і закріпити їх у нормативно-технічної документації. Враховуючи світову тенденцію в області нормативної та регуляторної діяльності щодо переходу від національних стандартів до технічних регламентів необхідно в терміновому порядку згідно закону України «Про технічні регламенти та оцінки відповідності» розробити і затвердити на рівні Кабінету Міністрів України «Технічний регламент вимог до спеціальних контрольно-вимірювальним технічним засобів, що працюють в автоматичному режимі і дозволяє здійснювати фото / відео фіксацію порушень ПДР ».
«Тільки в тому випадку, коли держава не буде користуватися незахищеністю своїх громадян від помилок коштів автофіксації порушень ПДР, а буде захищати їх від цих помилок – громадяни почнуть довіряти цим системам», вважає Володимир Кривенко.

document.write(«»);