З 1 січня в Україні зміниться порядок виплат компенсацій за «Автоцивілці» у випадках, коли винуватець ДТП зник з місця події або не застрахований свою відповідальність.
Зокрема експертизу, оцінку збитків та підготовку документів будуть проводити страхові компанії, а не Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ).

На сьогоднішній день випадки, коли винуватець ДТП зник з місця аварії або не має страховки, розслідує МТБСУ і воно ж відшкодовує збитки потерпілих із спеціальних регламентних фондів. Така ж процедура діє, коли винуватцями ДТП є пільговики: ветерани війни, пенсіонери та інваліди.

З наступного року порядок зміниться. Як зазначає Ділова Столиця, експертизи, оцінку збитків та підготовку документів будуть проводити страхові компанії. Договори будуть укладені на конкурсних умовах з 10 СК. Ще 3 компанії будуть «на підхваті» – вони отримають право на врегулювання у випадку «вильоту» якихось СК з основної десятки.

У 2014 році відшкодування з фондів МТСБУ отримали 3 тис. Потерпілих на загальну суму близько 50 млн грн. За перше півріччя 2015 потерпілим виплатили 24.3 млн грн.

Коли новий порядок почне працювати, потерпілі будуть подавати заяву в Моторне бюро. МТСБУ, у свою чергу, буде розподіляти справи по черзі кожній з десяти страхових компаній. Після підготовки документів бюро залишиться тільки перерахувати кошти потерпілому.

Страховики буду отримувати від МТСБУ щомісячну винагороду. Його розмір ще не визначений, але імовірно складе порядку 700 – 800 грн за кожен випадок. Таким чином, сумарно страховики зможуть заробляти щорічно до 2.5 млн грн. Роботу СК планується оцінювати два рази на рік і вибірково по окремих страхових випадках кожної з компаній. У разі великої кількості нарікань від потерпілих, страхова компанія буде виключена з «десятки».

Нова система, відзначають страховики, має стати першим кроком до прямого врегулювання по «автоцивілку», пілотну версію якого планується запустити в 2016 році. Зараз учасники ДТП отримують виплату в компанії, яка продала поліс винуватцеві події. Коли запрацює пряме врегулювання, за компенсацією можна буде звертатися до свого страховика.

document.write(«»);