Державтоінспекція Полтави наполегливо звертається до водіїв з проханням «перевзути» свої автівки. Нагадують: їздити в холод на літніх шинах – небезпечно. В такій ситуації зростає ризик виникнення дорожньо-транспортної пригоди. Які ще маніпуляції слід провести з автомобілем ближче до зими, нагадають наші кореспонденти.

Дмитро Кустуров – автомобіліст зі значним стажем. Під час їзди, розповідає, намагається дотримуватися необхідних Правил. От і зараз приїхав на шиномонтаж, аби незадовго до зими «перевзути» свій Ланос.

Дмитро Кустуров, водій
Похолодало вже, і властивості літнього гуми вже не ті. Збільшується гальмівний шлях. Вона стає твердою, і вже небезпечно на ній їздити, чим на зимовій.

Те, що зробив Дмитро, схвалює начальник ДАІ міста Олександр Крайник. Говорить: «перевзуватися» можна, коли надворі температура +5-7 градусів. Але здебільшого водії чекають до останнього.

Олександр Крайник, начальник ДАІ м.Полтава
Зачасту наші водії перевзуваються, коли вже день чи два йде сніг, і при перших снігопадах, як правило, більше 15 ДТП стається.

А зазвичай, зазначає Олександр Крайник, стається 6-7 аварій. В осінньо-зимовий період мокра дорога та опале листя – звичне явище. Їдучи такими шляхами на літній гумі, щеплення колес з проїзною частиною набагато менше, ніж із зимовими шинами. Відтак ризик аварії збільшується. Та крім зміни гуми, ближче до зими слід провести ще ряд процесів, розповідають фахівці.

Анатолій Солодовник, технічний директор ТОВ «Аикон-авто»
Перед початком зимового періоду перевірити обов’язково акумулятор, гальмівні системи, підвіску автомобіля, двигун автомобіля. Також склоочисники, охолоджуючу, омивну рідину.

Рекомендують провести діагностику двигуна та діагностику підвіски. Кожна коштує 90 гривень. Змінити ж шини можна в середньому за 200 гривень на іномарках та за 150 – на автомобілях економ-класу. В Україні штрафу за їзду на літній гумі взимку немає. А ось деякі країни-сусідки з минулого року ввели санкції. Про це варто знати тим, хто збирається перетинати на автомобілі кордон Білорусі, Росії чи Казахстану. Там використання зимових або «всесезонних» покришок з 1 грудня по 1 березня обов’язкове.

document.write(«»);