Отримати водійські права і медичні довідки стало простіше. І зовсім не тому, що реформи позбавили від бюрократичних зволікань.

Розміри хабарів останнім часом зменшилися, а причини тому – реформа МРЕВ та загальне зниження доходів українців, – пишуть «Вести».

Купити права обійдеться в 4-5 тисяч грн.

Перед Новим роком в Україні почалася тотальний розпродаж водійських прав. Купити посвідчення водія можна за 4-4,5 тисяч грн ($ 170-190). Хоча ще в серпні ціна була $ 300, а раніше просили всі $ 500-700.

Права на водіння мотоцикла і зовсім коштують 3 тисячі і тридцять грн ($ 125), коли ще влітку просили до $ 200.

«Тоді співробітники ДАІ злякалися арештів керівництва і набігів перевіряльників. Навіть власні колеги могли підставити заради того, щоб вислужитися перед начальством і перейти потім в поліцію. Тому в той період ціни зросли через ризики. Зараз ціни впали ще й тому, що змінюється система», – розповів один з посередників на умовах анонімності.

Він додав, що після Нового року запрацюють сервісні центри, доведеться шукати нові зв’язки, підходи. За його словами, обіцяють, що ціни зростуть до 20 000 грн. А поки є всі бланки, їх потрібно заповнити і розпродати.

У Мережі є багато пропозицій про продаж прав. «Нові права вам обійдуться в 5000 грн. Сюди входить автошкола, але ходити вам туди не треба, просто будете значитися. На комп’ютер в сервісний центр (це те саме МРЕВ, тільки з іншою назвою) сходіть, посидьте, клавіші понатискайте. На водіння взагалі не треба ходити. І меддовідка сюди входить. Принесете копію коду, паспорта, фотографії, передасте мені. Через місяць все отримаєте. Розумієте, раніше за три дні оформляли, а зараз бояться, тому в автошколі треба місяць числитися», – пояснив продавець.

У поліції кажуть, що борються з хабарниками. «Ми боремося з таким явищем усіма можливими законними способами, у тому числі і реформою МРЕВ. Поступово відкриваються сервісні центри, де купити липові права буде неможливо», – каже речник МВС Артем Шевченко.

Меддовідки дешевше Подешевшали і медичні довідки. Наприклад, ще навесні купити липову довідку для отримання водійських прав в Мережі можна було за 200-250 грн, довідку для оформлення на роботу – за 150-170 грн, для басейну – 100 грн, довідку для держслужбовців – за 300 грн, а медичну книжку з усіма аналізами – 250-300 грн.

Зараз ціни на деякі довідки не змінилися, а на ряд документів навіть впали. Наприклад, для басейну довідку можна купити за 30-50 грн., а довідку для держслужбовців продають за 170-180 грн.

«А чого ви хочете, у людей просто немає грошей. Більше вони платити не будуть, тому що не можуть. Доводиться і демпінгувати, незважаючи на зростання курсу долара. Наприклад, якщо ви зберете ще охочих купити довідки, можу зробити знижку на 10%», – поділився один з авторів оголошень, якому ми зателефонували під виглядом клієнта.

В офіційних медичних центрах, які спеціалізуються на видачі довідок, розповідають, що ціни за останні півроку не підвищували.

«Може, давно пора це зробити, але ми втратимо клієнтів. До нас приходять на медогляди продавці, перукарі, водії, це не найбагатші люди. Тому ціни ще весняні, а після Нового року подивимося», – розповіла заступник головлікаря мед центру «Медсервіс» в Харківській області Ольга Веретенник.

document.write(«»);