В Україні з 1 травня 2019 року в силу вступили нові правила техогляду. Вони пов’язані з тим, що наша країна приводить своє законодавство у відповідність з актами ЄС, передає angolenko.com.ua.

І в техогляді змінилося чимало, крім цього з’явився і новий документ, який підтверджує, що ваш автомобіль успішно пройшов технічний огляд.

Техогляд в Україні 2019: хто зобов’язаний пройти

Ще в 2011 році обов’язковий техогляд в Україні скасували для приватних легкових автомобілів. Винятком були лише вантажні машини, маршрутки і таксі.

Крім цього, спростили порядок проходження технічного огляду, а маршрутний лист і домовленість на керування транспортним засобом і зовсім не потрібні були.

У 2015 році міністерство інфраструктури запропонувало ввести обов’язкову перевірку технічного стану легкових автомобілів і причепів починаючи з 2019 року, мотоциклетної техніки – з 2022 року.

Це було зроблено через закон Про приведення законодавства України у сфері автомобільного транспорту відповідно до актів Європейського Союзу.

Технічний огляд для вантажних автомобілів повернули в 2015 році, для автобусів в 2017, а з 1 травня 2019 року техогляд в Україні повинні будуть пройти:

– Легкові автомобілі, які використовують для транспортування вантажу, або перевезення пасажирів, з метою отримання прибутку.
– Вантажні автомобілі та причепи.
– Автобуси та спеціалізовані транспортні засоби, що перевозять небезпечні вантажі.
– Всі автомобілі, які працюють в службі таксі.
Але, якщо ж власник отримав бланк протоколу ОТК до вступу змін в силу, він має право не проходити техогляд, поки не закінчиться термін дії бланка старого зразка.

Хто може не проходити техогляд:

– Легкові авто будь-якої марки, моделі та причепи до них.
– Мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засобів.
– Легкові автомобілі, які використовують для перевезення пасажирів або вантажів для отримання прибутку, вантажні автомобілі вантажопідйомністю до 3,5 тонни і термін експлуатації яких не перевищує 2 років.
– Технічні засоби для агропромислового комплексу, визначені Законом “Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України

Що перевіряють на техогляді

Тут правила змінилися не дуже сильно, і на техогляді перевірятимуть такі деталі і системи автомобіля:

– система гальмового і рульового керування
– зовнішні світлові прилади
– пневматичні шини та колеса
– світлопропускна здатність стекол
– газобалонне обладнання (за наявності)
– ідентифікація транспортного засобу, складові частини, системи, в тому числі встановлене обладнання, інші елементи в частині, що безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища, в обсязі, визначеному законодавством.

Документ про успішне проходження техогляду

Так само після реформи оновили і документ, який підтверджуватиме успішне проходження технічного огляду. Тепер, крім звичайних бланків, водій отримуватиме мітку радіочастотної ідентифікації, яку він буде зобов’язаний прикріпити на внутрішній частині скла зверху справа.

У МВС зазначили, що це допоможе уникнути фальсифікації і зробить роботу перевіряючих органів набагато простішою.

Як часто потрібно проходити техогляд і який буде штраф

Легкові автомобілі, після першого їх використання повинні перевіряти через чотири роки, після цього кожні два. Машини ж, які використовую для перевезення пасажирів – щороку.

Штраф за експлуатацію автомобіля без талона техогляду буде становить до 1,7 тис. грн. Якщо ж водія з таким порушенням зловлять вдруге, його позбавлять прав на термін від трьох до шести місяців.