Поїздки на літніх шинах взимку загрожують аваріями, а авто на замерзлому покритті опиняється ніби на лижах і стає некерованим.

Про це повідомив заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький у Facebook.

Він нагадав про поширені міфи, які можуть бути серед автомобілістів і пояснив усю їхню абсурдність.

Міф 1. Раніше «дід/батько їздили на «Москвичах» та «Жигулях» ще за царя Панька» і не було жодних зимових шин

Білошицький пояснює, що раніше водії просто не мали можливості вибирати, а тому їздили на тому, що було. При цьому «раніше» трафік на дорогах був значно меншим, а тому навіть якщо автомобіліст втрачав контроль над машиною, то шанси нашкодити ще комусь були просто мізерними. Разом з тим, «ні дід, ні батько не відмовились би від більшого комфорту і безпеки, якби в них була можливість».

Міф 2. Між зимовими і літніми шинами немає жодної різниці, а це усе маркетинг

Насправді ж, зазначає патрульний, у цих видів гуми відрізняється хімічний склад. Мало того, що літня гума починає замерзати за температури нижче 4-7 градусів, так вона ще й має менший протектор, що також впливає на зчеплення з дорогою в умовах негоди чи ожеледиці.

Міф 3. Якщо водій «хвацький», то можна їздити на літній гумі, а зимова – для дилетантів

Правоохоронець, знову ж таки, нагадує, що зимові колеса покращують зчеплення з покриттям і зменшують гальмівний шлях. Тому який би «хвацький» не був водій, він не зможе зупинити авто раніше за транспорт на спеціально створеній для холодів і негоди гумі.

Міф 4. На повнопривідному позашляховику можна можна їздити і на літній гумі

Поїздка на великому і важкому позашляховику взимку буде нагадувати спуск з гори на лижах. Річ у тім, що водій жодним чином не зможе вплинути на рух авто, якщо втратить кермування через слизьке покриття.

Міф 5. Достатньо поставити зимові шини лише на ведучу вісь

Зимові шини лише на одній осі дадуть трохи більше зчеплення. При цьому «повести» може саме незахищену вісь і тоді такий захист наполовину буде практично безсилим.