В Україні складається доволі цікава ситуація на авторинку через одночасний наплив різних факторів.

 

На одну категорію авто мито хочуть знизити, а іншу додатково обкласти митом. 

 

З 6 грудня в Україні ввели додаткове мито 12,12% на нові авто з Узбекистану, а з 3 січня вводять спецмито на нові авто виготовлені в РФ 10-17%.

 

Також, з 1 січня в Україну буде заборонене ввезення автомобілів старше 5 років, які не відповідають екологічним стандартам Євро-5, відповідно до угоди про асоціацію з ЄС.

 

Тим часом, згідно законопроекту №3251, який має розглянути Верховна Рада, пропонується зменшити розмір акцизного податку на б/в автомобілі до рівня нових.

 

Ситуацію довкола автомобільного ринку України роз’яснив Фактам Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

 

—  Наскільки мені відомо розслідування стосовно російських та узбецьких виробників було піднято за ініціативою Укравтопрому, асоціацією українських автовиробників, на захист їхніх інтересів. Зрозуміло, що вони працюють в одному ціновому сегменті , — говорить Назаренко.

 

—  Стосовно узбецьких автомобілів було введено мито, і воно вже працює, 12,12%. Автомобілі  здорожчають на 12,12% плюс ПДВ, це десь 14%.

 

Російські автомобілі (виготовлені в РФ, — ред.) можуть здорожчати вже в залежності від виробника.

Якщо це Volkswagen, Nissan, Peugeot, Citroen, Kia, Hyundai, Renault — 10% введено мита.

 

Якщо це Ford, або АвтоВАЗівська продукція, то вона може подорожчати на 15-17%, — говорить Назаренко.

— Cпробуйте без емоцій подумати, кому вигідно скасувати податки на б/в авто до 5 років (з Євро-5) і одночасно збільшити податки на нові авто.

 

Адже з 6 грудня ввели додаткове мито 12,12% тільки на нові авто з Узбекистану, а з 3 січня вводять доппошлину тільки на нові авто з РФ 10-17%. Навіщо?

 

Чи не вигідно це тим, хто буде при ввезенні контролювати відповідність Євро-5?

 

Адже в ЄС автомобілі 3-4 років коштують не набагато менше ніж в Україні (15% від сили). А авто старше 8 років там коштують дешево. Але якщо їх не можна буде імпортувати (через заборону імпорту авто старше 5 років, — ред.), то в чому вигода?

 

 

Я проти переділу авторинку, проти підняття податків на нові авто і скасування на б/в авто. А зараз саме це і відбувається: підвищення податків на нові і скасування податків на старі авто.

 

Українці гідні їздити на нових авто і повинні мати право вибору: нові чи б/в авто, — додав експерт у Facebook.

 

Джерело: fakty.ictv.ua

document.write(«»);