Єдине авто, яке нетреба прогрівати узимку – це електромобіль. Щоправда, є ризик, що ви не заведете його взагалі. Двигун внутрішнього згоряння потребує прогріванні, від цього чинника безпосередньо залежить його ресурс і термін служби. Але ж потрібно ще обігріти салон і розтопити лід на склі, якщо немає електропідігріву. Як зробити це швидше за інших?

Високі оберти – до півтори тисячі – не є небезпечними для силової установки, тому можна включити пічку на мінімальну температуру і навіть активувати кондиціонер. Адже він дає невелике додаткове навантаження, змушуючи ДВЗ прогріватися швидше.

До речі, робота кондиціонера взимку рекомендована для самої системи: так у ній не скупчується конденсат і не з’являється цвіль.

Легендарна картонка, якою рятуються від морозів водії, на ранковому прогріванні ніяк не позначається. Такий «бар’єр» допомагає зберігати температуру двигуна під час руху, а ось на припаркованому автомобілі, на жаль, цей лайфхак неефективний.

Вкривати мотор різними ковдрами – небезпечно, адже ніхто не застрахований від протікання палива і випадкової іскри. А ось скористатися спеціальним феном – ідея цілком реальна. Ще зручніше купити невеликий нагрівач, що працює від прикурювача, і розмістити його в підкапотному просторі. Вартує недорого, переробляти нічого не треба, а от ефект приносить цілком відчутний.

Друге або велике коло циркуляції охолоджуючої рідини вступає в справу в ту мить, коли двигун досягає температури близько 70 градусів. Пічку на обігрів можна включати тільки в цей момент. Щоб почати прогрів салону до настання цієї магічної і бажаною хвилини, потрібно активувати підігрів керма і сидінь.

Якщо ж ваш автомобіль вже оснащений автозапуском, то ввечері, перед тим як заглушити двигун і закрити двері, не забудьте активувати забір повітря з салону – рециркуляцію – і встановити обдув на ноги та лобове скло.