Ідея щодо повної передачі виготовлення номерних знаків приватним підприємцям тепер уже не просто пропозиція, а цілком офіційний законопроєкт з номером 2518, зареєстрований у Верховній Раді. Раніше ми описували ескізний проєкт, який був розміщений на сторінці МВС для громадського обговорення. Головна його мета, відповідно до пояснювальної записки – економія майже 484 млн грн щороку, які держава витрачає на «штампування» номерних знаків.

Тепер же час розглянути фінальну версію документа, запропоновану нардепам для прийняття її як закону. Отже, що зміниться для автомобілістів, якщо проєкт №2518-IX стане законом? У Сервісних центрах МВС під час реєстрації (перереєстрації) автотранспорту видаватимуть лише свідоцтво про реєстрацію. У ньому буде вказано держномер, присвоєний вашому автомобілю. Це може бути як випадкова комбінація цифр/букв, так і «красивий» набір цифр, якщо ви побажаєте за нього заплатити додатково.

Номерні знаки, маючи на руках новий «техпаспорт», доведеться замовляти у підприємців, які надаватимуть такі послуги. Право виготовляти автомобільні номерні таблички отримають лише ті суб’єкти господарювання, які виконають вимоги щодо дотримання стандартів з виготовлення ДНЗ та будуть внесені у спеціальний реєстр МВС.

Варто зазначити, що згідно з ПДР забороняється керувати ТЗ (ПДР, п 2.9), який не зареєстрований, чи не має номерного знака. Якщо до моменту набрання чинності новим законом Кабмін не внесе якихось поправок до ПДР, то номерні знаки доведеться купувати у підприємців, які виготовляють номери локально, поряд із СЦ. Або в інших, які є у вашому населеному пункті, – однак добиратись до них і від них доведеться без автомобіля. Щодо дистанційного замовлення ДНЗ, скажімо, через інтернет, у законі не сказано нічого.

Також у законопроєкті немає ані слова про регулювання цін на послуги з виготовлення номерних знаків – автори, віддаючи державну справу у приватні руки, імовірно, вирішили що ринок сам себе врегулює, і здорова конкуренція допоможе підприємцям не підняти ціни на таблички до рівня космічних. До речі, якщо цей проєкт стане законом, Сервісні центри матимуть право продавати номерні знаки, які залишились у них на складах, до повного їх використання за «старою» вартістю.

Зрештою, чи злетять ціни на номери вгору, чи ні, ми дізнаємось через 6 місяців після набуття чинності законом на основі описаного проєкту. Втім, щоб почати відлік цим 6-ти місяцям, проєкт спершу має бути проголосований та підтриманий в цілому народними депутатами. Наразі він лише зареєстрований та переданий на розгляд у профільні комітети.