Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко в ефірі радіостанції Голос Столиці заявив, що продавці вживаних автомобілів хочуть монополізувати автобізнес в країні і намагаються вибити з ринку продавців нових авто.

 

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, який передбачає тимчасово, з 1 січня 2016 до 31 грудня 2017 року, знизити ставки акцизного збору на вживані легкові автомобілі. Це пропонується зробити, зокрема, з метою мінімізації використання схем «тимчасового ввезення», які використовуються для ухилення від сплати податків.

 

Також відзначимо, що президент Петро Порошенко підписав закон, яким скасовується мито на ввезення автомобілів, обладнаних електричним двигуном.

 

Детальніше про податки і збори на автомобілі радіостанція Голос Столиці поговорила з генеральним директором Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олегом Назаренком.

 

Чи є причини для оптимізму у зв’язку зі зниженням акцизу на вживані авто?

 

— Мова поки йде тільки про те, що Верховна Рада може за це проголосувати. І невідомо, коли це станеться, бо в черзі перед цим проектом дуже багато законів.

 

Наскільки взагалі позитивною є така ініціатива?

 

— Я б не сказав, що вона або позитивна, або негативна. Я постійно задаю питання, на яке ніхто не може відповісти: чому одночасно зі скасуванням податків на вживані автомобілі треба підвищувати податки на нові автомобілі? З 5 грудня ввели 12,2% мита на нові автомобілі з Узбекистану. Чому зараз депутати пропонують скасувати податки на вживані автомобілі, але не пропонують скасувати на нові? Насправді, зараз йдуть бізнес-розборки, йде війна за авторинок України. Продавці вживаних автомобілів хочуть монополізувати автобізнес і намагаються вибити продавців нових автомобілів. І чому ми говоримо про вживані автомобілы тільки з ЄС? У Росії ціни на них в півтора рази нижче. Причому сьогодні вже існує схема, за якою авто вивозять з Криму, бо автомобілі кримчан стоять на українській реєстрації, і я маю право вивезти з Криму автомобіль і поставити у себе на облік. Ця схема працює, просто всі мовчать про це.

 

Чому саме для ввезення автомобілів з Узбекистану ускладнили умови?

 

— Україна чомусь вважає, що Узбекистан створює погані умови для експорту туди українських автомобілів. Але скільки туди українських автомобілів експортовано? Нуль. З таким же успіхом можна звинувачувати Еквадор в тому, що він створює погані умови для експорту туди українських бананів. Комусь вигідно прибрати цей бізнес, і хоча з України поки ще ніхто не пішов, ми чудово розуміємо, що якщо податки на вживані авто скасують, а на нові залишать, то всі представництва, всі інвестори підуть з України.

 

Що буде в цьому випадку?

 

— Ми повернемося до 90-м рокам, коли всі автомобілі приганяли самостійно, я сам першу свою машину пригнав з Німеччини. А процедура сертифікації вживаних автомобілів залишається. Ці випробування стають ще складніше, тому що було 16 параметрів, а стане 32, і уявіть, що ви самостійно завозите вживаний автомобіль, потім проходите ось ці правди-неправди, сертифікуєте його на «Євро-5», а це дуже складна процедура. Це під силу тільки великим бізнес-структурам, які хочуть монополізувати цей ринок і завозити вживані автомобілі з РФ, тому що, ще раз підкреслюю, ціни в Росії в півтора рази нижче, ніж в Україні.

 

Президент Петро Порошенко вже підписав закон про скасування мита на ввезення електромобілів. А «гібриди» сюди відносяться?

 

— «Гібриди» поки ні. Але я дуже радий, що Верховна Рада прийняла цей закон і президент підписав його. І якщо людям подобаються вживані автомобілі, то вони мають право висловлювати свою думку, але я вважаю, що якщо скасовувати податки, то треба скасовувати на все. І ось почався покроковий процес — ми ініціювали скасування податків на електромобілі.

 

А почали з них, тому що найлегше було?

 

— Звичайно, легше. А що стосується законопроекту про зниження ставок для вживаних автомобілів, на сьогодні вже є негативний висновок Міністерства фінансів, є негативний висновок Міністерства економіки, є негативний висновок ДФС.

 

Яка аргументація?

 

— Надходження до бюджету.

 

На їхню думку, це єдиний недолік?

 

— В основному, так. Вони прогнозують величезне падіння бюджету. Природно, це відбувається через те, що ми на сьогодні все погоджуємо з МВФ, ми не маємо права зменшувати дохідну частину бюджету без згоди Фонду. Хоча я вважаю, що ми маємо право знижувати податки і не просити грошей, а намагатися якось вижити своїми силами.

 

Якщо говорити про електромобілі, наскільки впаде ціна?

 

— Я реаліст і прекрасно розумію, що дуже активний імпорт відразу не почнеться.

 

Тому що це дорогі автомобілі?

 

— По-перше, дорогі, а по-друге, відсутня інфраструктура. І зрозуміло, що електромобіль буде купуватися в сім’ю як другий, а у нас небагато людей зараз можуть собі дозволити другий автомобіль в сім’ю. Їх купуватимуть люди, які живуть у приватних будинках, де можна на ніч поставити авто на зарядку, або потрібен гараж, щоб там підзарядити його. Але все одно це позитив. Ми вибрали напрямок убік енергонезалежності, ми вибрали прогрес. Я не люблю гучних слів, але хоча нам і доведеться віддавати кредити МВФ, ми повинні думати і про екологію, про те, яку планету ми залишимо після себе.

 

Чи реально скасувати ПДВ для електромобілів, щоб ціна стала ще менше?

 

— Я вважаю, що його треба скасувати. Але, на жаль, митний комітет Верховної Ради не підтримав пропозицію прибрати ПДВ, а я чудово розумію, що рекомендації комітету будуть підтримані в парламенті і ПДВ залишиться.

 

Нагадаємо, що в Україні офіційно почав діяти податок на автомобілі з великим об’ємом двигуна. Як заявив керуючий партнер аудиторської компанії PSP Audit Дмитро Сушко, значну частину очікуваних надходжень від нього «з’їсть» адміністрування цього податку.

document.write(«»);