Напередодні новорічних і різдвяних свят “ФАКТИ” дізнавалися, скільки спиртного можна випити водієві і як нині виявляють і карають тих, хто попався п’яним за кермом, пише iz.com.ua.

 

У період тривалих новорічних свят водіям постійно доводиться боротися зі спокусою випити спиртного, без якого не обходиться практично жодне застілля. Деякі після цього дозволяють собі сісти за кермо, розраховуючи на те, що “набрали” менше допустимої норми алкоголю. Про таку слабкість наших автолюбителів знають і правоохоронці, які підвищують в ці дні пильність, посилено працюючи над наповненням держбюджету. І хоча в період реформування МВС поліцейські виявилися заручниками правового вакууму, нормативний документ, що передбачає порядок “задування” водіїв, є. Зате немає акта із зазначенням допущених до використання алкотестерів.

Про те, як поліцейські можуть перевіряти водіїв на предмет водіння підшофе, розпитали начальника відділу управління безпеки дорожнього руху Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Тетяну Волошину.

– Тетяна, скільки алкоголю в крові у водіїв допускається законодавством Україна і як його співвіднести з кількістю спиртного?

– Максимально допустима норма вмісту алкоголю в крові водія встановлена в 2010 році і становить 0,2 проміле. Для середньостатистичного чоловіка вагою в 75-80 кілограмів таких показників можна домогтися, випивши 50 грамів горілки, 100 грамів сухого вина, 200 грамів шампанського або пляшку пива. Але насправді ступінь сп’яніння залежить не тільки від ваги, але і від фізичного стану людини, наявності їжі в шлунку, натренованості організму до вживання алкоголю і навіть раси (азіати, наприклад, п’яніють швидше європейців). При цьому – акцентую увагу – встановлену норму не варто розцінювати як своєрідну обмежувальну планку: мовляв, можна випити трохи спиртного і без наслідків сісти за кермо.

Керувати транспортним засобом у нетверезому стані у нас в країні категорично заборонено! Це є серйозним порушенням Правил дорожнього руху, за яке передбачена жорстка відповідальність – штраф у 3000 гривень або позбавлення прав на один-два роки, або адмінарешт на 7-10 діб. Якщо ж це не перше подібне порушення, вчинене водієм протягом року, то відповідальність ще суворіша. “Рецидивістів” можуть позбавити прав на 3-10 років з оплатним вилученням автомобіля. Рішення про стягнення, яке понесе водій за даною статтею, визначає суд.

– Якщо їздити в нетверезому стані категорично заборонено, то навіщо було вводити мінімально допустиму норму алкоголю в крові?

– Насправді вона була введена для того, щоб виключити необгрунтовані звинувачення в управлінні транспортним засобом у стані сп’яніння тих людей, у яких рівень ендокринного (природного) алкоголю в крові спочатку завищений: наприклад, хворих на цукровий діабет, що вживали спиртовмісні ліки та інше. Якщо ж при проведенні огляду водія показники перевищують 0,2 проміле – це явне підтвердження того, що людина п’яна.

– За допомогою яких приладів працівники патрульної поліції перевіряють водіїв на дорозі? Чув, що так звані трубочки вже заборонені …

– Справді, з 2010 року трубочки “Контроль тверезості” при огляді водіїв не можна застосовувати, оскільки вони не видають цифрові показники наявності алкоголю у видихуваному повітрі. Для проведення перевірок використовуються сучасні алкотестери, наділені згаданою функцією. Однак у зв’язку з ліквідацією ДАІ цей документ фактично втратив свою юридичну силу – адже по всьому тексту вживається термін “Державтоінспекція”, якої більше немає. У той же час застосування даних приладів працівниками патрульної поліції ніякими нормативними документами не передбачений. Відповідно, вони не можуть оглянути водіїв за допомогою алкотестерів. Ми чекаємо видання нового наказу, який стосується вже діяльності поліції.

– Тобто на сьогодні поліцейські не можуть “задувати” водіїв за допомогою алкотестерів. Тоді як же вони зможуть перевірити, чи п’яний автомобіліст?

– Порядок проведення огляду водіїв передбачений інструкцією, затвердженою спільним наказом МВС та МОЗ України від 2015 року. Згідно з документом, огляд водіїв на предмет сп’яніння проводиться поліцейським на місці зупинки транспортного засобу з застосуванням спеціальних приладів і лікарем медустанов, уповноваженими проводити огляду водіїв. Але оскільки поліцейські поки не можуть перевірити водія за допомогою алкотестера, то, якщо у них є підстави вважати, що за кермом знаходиться людина в стані сп’яніння, правоохоронці повинні направляти його на огляд в медустанову. Водіям краще не ухилятися від такої перевірки, тому що за законом відмова автоматично прирівнюється до управління автомобілем у нетверезому стані. І ступінь адміністративної відповідальності встановлена та ж.

– Як саме поліція визначає, що шофер, можливо, п’яний?

– Ознаками сп’яніння вважаються: запах алкоголю з рота, порушення координації рухів, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук, зміна забарвлення шкірних покривів особи, поведінка, що не відповідає обстановці. Ознаками ж наркотичного чи іншого сп’яніння, перебування під впливом лікарських препаратів є наявність одного чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота), звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло, загальмованість або, навпаки, підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови, почервоніння обличчя або неприродна блідість.

– Як перевіряють водіїв в медустанові?

– За інструкцією, поліцейські повинні доставити особу, підозрювану у керуванні транспортним засобом у нетверезому стані, в медустанову не пізніше двох годин з моменту виникнення підозр. У лікарню водія везуть на патрульній машині, а його автомобіль залишається припаркованим на місці зупинки. Нарколог робить огляд на підставі акта огляду водія, що передбачає цілу низку перевірок: реакція зіниці на світло, пульс, артеріальний тиск, психофізіологічний стан, хода, стан свідомості … Крім того, проводиться дослідження будь-якого біологічного середовища шофера (слини, сечі, змивів з поверхні губ та іншого). Біоматеріал поміщають у дві ємності – одну з них досліджують, а вміст другої зберігається протягом 90 днів на той випадок, якщо водій захоче замовити повторну експертизу в ході суду. Під час перевірки можуть використовуватися і технічні засоби – алкотестери. При підозрі на наркотичне сп’яніння роблять лабораторні дослідження для визначення психотропної речовини. За результатами перевірок нарколог ставить діагноз: п’яний водій, і вносить його до акта огляду. На підставі акту складається висновок про результати огляду. Цей документ видається в трьох примірниках (поліцейському, водієві і лікаря для звіту). Суть висновку озвучується в присутності поліцейського і обстежуваної особи. Якщо нарколог визначив, що водій тверезий – поліцейські повертають йому тимчасово затримані документи (права і техпаспорт) і відпускають. В іншому випадку всі матеріали справи (адмінпротокол, висновок лікаря і водійське посвідчення) співробітники патрульної поліції передають до суду. На час розгляду справи водієві видається тимчасовий талон на право керування строком на три місяці.

– Якщо суд позбавив водія прав, як згодом можна повернути “корочку”?

– Після закінчення строку позбавлення права на керування машиною водієві доведеться пройти медогляд, а також скласти теоретичний і практичний іспити. Посвідчення водія повернуть тільки у випадку успішного проходження всіх перевірок. На час цього терміну вилучені “корочки” зберігаються в сервісному центрі МВС за місцем проживання порушника.

document.write(«»);