Прийнято нові законопроекти. І тепер поліція наділена “надсилою” у сфері нагляду за безпекою дорожнього руху, реєстрації та зберігання інформації про автотранспорт, видачі водійських посвідчень, пише veddro.com.

Це законопроекти №3225 і №3387. Вони усувають усілякі непорозуміння в законодавстві, пов’язані з появою нової поліції і скасуванням колишніх підрозділів. Тепер замінено терміни в Кодексі про адміністративні правопорушення, Кримінально-процесуальному кодексі, законах «Про дорожній рух», «Про оперативно-розшукову діяльність» і тому подібних актах.

Глава МВС України Арсен Аваков раніше відзначав, що законопроект № 3 225 передбачає внесення змін до 90 нормативних актів, а №3387 – в 54. Ці зміни торкнуться формулювань, що містять слова “міліція” і “органи внутрішніх справ”. Тепер будуть фігурувати: “національна поліція”, “поліція”, “територіальний орган поліції”!

“Прийняття цього законопроекту дозволить привести положення законодавчих актів у відповідність до Закону України” Про Національну поліції “, а це, в свою чергу, забезпечить можливість практичної реалізації дій і повноважень поліцейських, закріплених нормами цього закону і уникнення колізій в частині застосування норми”, – зазначав раніше Арсен Аваков.

Про те, як законопроект 3325 розділив повноваження між Міністерством внутрішніх справ і поліцією, ще в листопаді на своїй сторінці в Fb писав Володимир Караваєв, правозахисник, член Спілки журналістів України.

МВС України:

1) прийом теоретичних і практичних іспитів для отримання права керування транспортними засобами (крім сільгосптехніки);
2) облік підприємств, що торгують транспортними засобами та запчастинами до них, що мають ідентифікаційні номери; видача таким підприємствам бланків довідок, актів приймання-передачі, транзитних номерних знаків;
3) адміністрування Єдиного державного реєстру транспортних засобів;
4) державну реєстрацію та облік транспортних засобів;
5) погодження проектів транспортних засобів в частині забезпечення безпеки дорожнього руху;
6) контроль за внесенням обов’язкових платежів власниками транспортних засобів ;
7) забезпечення організації та контролю за підготовкою та перепідготовкою водіїв транспортних засобів, прийманням іспитів на отримання права перевезення небезпечних вантажів, видачею свідоцтв встановленого зразка;
8) ведення реєстру суб’єктів проведення обов’язкового техконтролю та автоматичного контролю за його проведенням;
9) здійснення автоматичного обліку адміністративних правопорушень у сфері дорожнього руху.

А у Національної поліції:

1) забезпечення безпеки дорожнього руху;
2) обмеження руху транспортних засобів при виконанні дорожніх робіт, видача ордерів для проведення таких робіт;
3) погодження проектів і схем організації дорожнього руху;
4) внесення оперативних змін в організацію дорожнього руху у разі виникнення загрози безпеці дорожнього руху або виникнення перешкод для руху транспортних засобів і пішоходів;
5) видача дозволів на проїзд великогабаритних та великовагових транспортних засобів;
6) інформування учасників дорожнього руху про проведення автоматичної фіксації правопорушень;
7) здійснення контролю над виконанням учасниками дорожнього руху Правил і правомірністю експлуатації транспортних засобів;
8) тимчасове затримання транспортних засобів;
9) тимчасове вилучення водійських посвідчень.

Також тепер введені уточнення, пов’язані з автоматичної фото- і відеофіксації порушень ПДР. Відзначається, що фінансувати всю цю справа буде державний та місцевий бюджети, приватні інвестори, банківські кредити та інші джерела, не заборонені законодавством.

document.write(«»);