Нова ДАІ: Коли поліцейський має право зупинити ваш автомобіль?Закон передбачає лише 9 випадків, коли автомобіль може бути зупинений, виходячи з цього, в інших ситуаціях поліцейський не може вимагати водія зупинити автомобіль.

 

Поліцейський має право зупинити автомобіль в наступних випадках:

 

Якщо водій порушив Правила дорожнього руху.

Якщо є очевидна технічна несправність транспортного засобу (ТЗ).

Якщо є інформація про причетність водія або пасажирів ТЗ до створення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація про те, що ТЗ або вантаж можуть бути об’єктом чи засобом створення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення.

Якщо транспортний засіб знаходиться в розшуку.

Якщо необхідно опитати водія чи пасажирів про обставини ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони могли бути.

Якщо необхідно залучити водія ТЗ для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським, або як свідка при оформленні протоколів про адмінпорушення або матеріалів, що стосуються ДТП.

Якщо уповноважений орган влади прийняв рішення про заборону або обмеження руху.

Якщо спосіб кріплення вантажу на ТЗ створює небезпеку іншим учасникам дорожнього руху.

Якщо порушений порядок використання на ТЗ спеціальних світлових або звукових сигналів.

 

При зупинці автомобіля, поліцейський зобов’язаний проінформувати водія про конкретну причину зупинки та роз’яснити підстави, зазначені у статті 35 «Закону про Національної поліції».

document.write(«»);