Чому бензин в Україні не подешевшаєНезважаючи на дешеву нафту, як зазначають експерти, український бензин дешевшати не буде. Є передумови і причини, чому спостерігається падіння цін.

Про це говорить директор спеціальних проектів НТЦ Психея Геннадій Рябцев.

 

«Передумови – найвищі за всю історію запаси нафти, при мінімальному попиті і великих обсягах видобутку. У кінці минулого року ОПЕК (Організація країн – експортерів нафти) так і не домовилася про зміни квоти на видобуток нафти. Зараз вона становить 30 мільйонів барелів на день. Наступна зустріч організації відбудеться цього літа. Глава ОПЕК Абдулла аль-Бадрі підтвердив, що організація не знижуватиме видобуток і здатна пережити падіння цін. Є, на думку експерта, і така причина як зацікавленість окремих країн у дешевій нафті. Так, у першу чергу від цього виграє Саудівська Аравія, де собівартість видобутку чорного золота дуже низька, водночас Росія, яка витрачає на видобуток більше коштів, у результаті обвалу цін може бути витіснена з ринку», — заявив експерт.

 

Однак ціни на бензин в Україні падати не будуть. З 1 січня підвищено акциз на нафтопродукти на 13%. Міністерство фінансів розраховує на надходження до бюджету 3,2 млрд грн у 2016 році від підвищення акцизів на бензин і має намір направити ці кошти до спеціального фонду на ремонт автомобільних доріг України.

 

Додаткове фіскальне навантаження буде компенсовано дешевою ціною на нафту, яка є складовою у вартості бензину на українських АЗС. Ціни значно не зміняться. Президент асоціації операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук пояснює, що ціна на бензин значною мірою залежить від курсу національної валюти. Якщо нафтопродукти дешевшають на зовнішньому ринку, і у цей же час долар по відношенню до гривні зростає, на ринку нічого не відбувається – одне компенсує інше. Вартість нафти впливає на ціни на бензин на українських автозаправних станціях. Україна закуповує 85% нафтопродуктів, ціна яких, у тому числі, залежить від вартості сирої нафти.

 

До речі, Нафта Brent подешевшала в минулому році на 35% після обвалу на 48% роком раніше, WTI завершила 2015 рік з ціною приблизно на 30% нижче, ніж на його початок.

document.write(«»);