Чи можно мити машину взимку?Загальноприйнятої відповіді на питання «Що таке чиста машина?» У автоаматорів немає і ніколи не було. Для когось чистота це щоденне відвідування автомийки, а для когось бруд — це коли шматки самі відвалюватися починають. Особливо сильно протиріччя цих підходів проявляються взимку.

В умовах більш-менш великого мегаполісу зимова морозна погода асоціюється не з чистотою білого снігу навколо, а з брудом на дорогах через застосування реагентів. Прихильники «чистого способу життя» на користь регулярних мийок машини взимку зазвичай наводять такі аргументи. По-перше, чиста машина — це приємно і не забруднює одяг при випадковому дотику до кузова. По-друге, сіль і інша хімія, якою рясно посипають зимові дороги, осідає разом з брудом на кузові машини. І щоб уникнути спричиненої ними корозії, бруд потрібно якомога частіше змивати на автомийці. Однак аргументи проти мийки машини взимку виглядають куди більш вагомо.

Якщо говорити про корозію з погляду хіміка, то це — процес іонного обміну між атомами металу та іонами солей в розчині — тієї самої сльоти на дорозі і кузові авто. Ще зі шкільного курсу хімії відомо, що інтенсивність течії більшості таких хімічних реакцій залежить від температури: чим тепліше, тим швидше. Іншими словами, при негативних температурах машина практично не іржавіє навіть будучи повністю покрита кіркою з солоного бруду. Іржа точить кузов при відлизі. Тобто миття машини в мороз від іржі не рятує. Тим більше, що для повного очищення кузова від солі потрібно як слід вимити і днище авто. Більшість «мийок» про це і не думають.

Набагато неприємніше інший наслідок мийки. Коли на засніжені на морозі авто обрушуються струмені теплої води, лакофарбове покриття відчуває найжорстокіший перепад температур. Виникає при цьому внутрішнє напруження в шарі фарби цілком може привести до виникнення тріщин і інших руйнувань ЛФП. Після мийки в мікротріщинах неминуче залишається волога, як її не витирай. Замерзаючи потім на морозі, вона руйнує фарбу ще сильніше. Про «радість» від примерзлих після мийки ущільнювачів дверей, вікон, петель і замків можна й не згадувати. Про ці нюанси багато водіїв знають і намагаються просушувати або заздалегідь обробляти спецзасобами вразливі вузли. Однак не завжди це спрацьовує і — «вітаємо, примерзнули двері», наприклад…

Таким чином, виходить, що взимку машину краще взагалі не піддавати процедурі мийки. А якщо все ж необхідно, то робити це потрібно в автомийках при опалювальних або підземних автостоянках. Тобто там, де є можливість хоча б півгодинки дати машині просто постояти і перед, і після «обмивання». У першому випадку — фарба прогріється, а в другому — щоб волога остаточно встигла стекти і просохнути у всіляких щілинах.

document.write(«»);