Незвичайна знахідка – в Києві виявили автомобіль, який був замурований 23 роки. Чоловік, тодішній власник, поїхав на заробітки. А щоб авто не вкрали, сховав від сторонніх очей. Ми розшукали нового господаря і побачили цю машину.

“Машина в оригінальному стані. Пробіг у неї незначний, буквально 70 чи 80 тисяч кілометрів, і ось до цих пір вона на ходу. Дуже добре заводиться”, – розповідає Роман, новий власник авто.

Кремовий блискучий капот, кермо праворуч і додаткові дзеркала заднього огляду. Ця машина – мрія всіх радянських автомобілістів. З Японії в Україну її привезли в кінці 80 х. Тодішній власник добував корисні копалини на півночі СРСР і часто перебував у відрядженнях. Залишати ж транспорт без нагляду – побоявся.

“Почали різні кримінальні угруповання утворюватися, перебудова, сумбурні часи в державі. І тому він, щоб перестрахуватися, поставив її не просто в гараж, він побудував таку прибудову біля літньої кухні і повністю замурував стіну. Автомобіль був як в склепі. Не було доступу туди”, – пояснює Роман.

Ось на цих кадрах автомобіль вперше за 23 роки вийшов у світ: розбирають цегляні стіни і на буксирі витягають зі склепу. Через те, що склеп не опалювався, постраждав салон, його довелося замінити. Майже 40-літнє авто до сих пір на ходу, заправляється дизелем.

У 2013 році легковик викупив новий власник – автоколекціонер Роман Базай. У його гаражі, крім колишньої “кам’яної полонянки”, ще з десяток машин “з історією”, серед них і сіра “Волга”, яка належала агенту КДБ. Машині 56 років, з них 45 вона простояла в гаражі.

“Тут салон повністю оригінальний, оригінальна оббивка, кожзамінник, тканина теж рідна”, – зазначає Роман.

Коштувало таке авто майже 15 тисяч рублів. Втім, купити “Волгу” могла тільки еліта – вчені, інженери або заслужені діячі. Чоловік зазначає – ретроавтомобілі з маленьким пробігом і в хорошому стані нині в ціні. Тому навіть старенький запорожець або “Волгу” можна продати за тисячі доларів.