Існує безліч стереотипів про автомобілістів і не всі з них помилкові — наукові дослідження на подібні теми нерідко підносять сюрпризи. Наприклад, так сталося і цього разу, коли вчені вирішили перевірити, чи пов’язаний стиль водіння з вартістю або статусом автомобіля, передають cikavosti.com.

Жан-Ерік Лонквіст і сам автолюбитель, так що він не раз помічав, що всякі різні BMW, Mercedes і Audi частіше інших марок порушують правила дорожнього руху. Оскільки крім водійського посвідчення у нього є ступінь доктора соціальних наук і ставка в Гельсінському університеті, Жан-Ерік все ж вирішив перевірити, чи це спостереження викликане когнітивним спотворенням або має реальне обґрунтування.

При підготовці наукової роботи з’ясувалося, що власники дорогих машин дійсно частіше за інших поводяться на дорозі необачно, грубо і небезпечно, а також частіше порушують ПДР і демонструють зневагу до інших учасників руху. Цьому були присвячені декілька раніше опублікованих іншими дослідниками робіт. Але причинам подібної поведінки жодна стаття належної уваги не приділяла.

Лонквіст разом з колегами опитали 1892 фінських автомобілістів про їхні стилі водіння, попутно створюючи психологічний портрет респондента. Характер людини оцінювався за стандартною п’ятифакторною моделлю особистості, а в анкету були включені питання про машину, дохід, купівельні звички і здоров’я. Метою дослідження було встановити, чи є якась кореляція між особистісними якостями людини (безпосередньо впливають на стиль водіння) та його вибором засобу пересування.

Результати виявилися вельми цікавим. З’ясувалося, що за кермом статусних автомобілів преміального цінового сегмента («старші» моделі «німецької трійки» — BMW, Mercedes і Audi) дуже часто можна зустріти дуже прикрих особистостей. Це егоїстичні, незговірливі, вперті, люблять сперечатися і не страждають зайвою емпатією чоловіки. Так, серед жінок такої залежності виявлено не було, хоча в опитаній групі їх було задосить.

Причому реальне багатство власників автомобілів далеко не завжди співвідносилося з їх вартістю. Опублікована у Міжнародному психологічному журналі (International Journal of Psychology) робота показала, що серед чоловіків, які мають BMW, Audi і Mercedes дуже велика частка тих, для кого автомобіль — демонстрація статусу, а не просто засіб пересування.

Це йде всупереч з більш раннім припущенням про причини поширеності некоректної поведінки на дорозі водіїв дорогих автомобілів. Попередні дослідники вважали, що агресивне водіння і нехтування іншими учасниками дорожнього руху викликана згубним впливом багатства. Мовляв, воно розбещує і змушує відчувати себе вище за інших.

Однак не варто відразу записувати всіх водіїв дорогих машин в негідників. Друга за поширеністю група людей серед них — відповідальні, дисципліновані амбітні особистості, вкрай не схильні до порушення законів і правил поведінки. У ній більше жінок, ніж чоловіків, але в будь-якому випадку це цікавий і несподіваний результат.

Таким чином, наука не спростувала, а довела стереотип, нехай і не найпозитивніший. Однак, є і хороші новини. Тепер, потрапивши в спірну дорожню ситуацію за участю преміального автомобіля можна бути впевненим, що ситуація не завжди зобов’язана бути конфліктною. Ймовірність, що з’ясовувати стосунки і обставини з неї вийде не хамська агресивна персона, а цілком розумна та адекватна також велика.