Справи щодо проїзду на заборонений сигнал світлофора, порушення правил проїзду перехресть, правил обгону, безпечної дистанції вирішуються поліцією, а не судом. До такого висновку у своєму рішенні по справі № 201/243/17 прийшов КАС Верховного Суду України.

Чотири роки тому в місті Дніпро водій автомобіля Mercedes-Benz порушив правила обгону. За це його оштрафували на 425 грн. Водій не погодився з цим і подав заяву в суд. Він просив скасувати штраф.

Суд першої інстанції закрив справу, а апеляційний обласний суд його підтримав. Департамент патрульної поліції подав касаційну скаргу, яка потрапила на розгляд КАС Верховного Суду.

Судді ВС уважно ознайомилися з матеріалами справи і постановили, що суд першої інстанції не мав права закривати справу про наращении правил обгону, так як повноваження по таких справах лише в поліції. Про це йдеться у статті 284 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Українські автомобілісти, які проїхали на заборонений сигнал світлофора або порушили правила обгону, тепер точно знають, хто має право закривати справу.