Суди скасовують податкові повідомлення-рішення про сплату транспортного податку на «розкішні” авто, направлені в 2015 році, пише fakty.ictv.ua.

Так, постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 14 грудня 2015 року за справою № П/811/3341/15 був задоволений позов власниці Lexus RX-350 про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення Кіровоградської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ГФС в Кіровоградській області, за яким позивачці визначена сума грошового зобов’язання з транспортного податку у розмірі 25 тис. грн.

Суд прийшов до висновку, що приписи податкового законодавства доводять відсутність у позивачки обов’язку сплачувати транспортний податок у 2015 році. Зокрема, виходячи з такого основного принципу податкового законодавства, як стабільність (підпункт 4.1.9 пункту 4.1 статті 4 Податкового кодексу), суд роз’яснив, що зміни в будь-яких елементах податків та зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки.

Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року. Подібні позови задовольняються і в Києві. Так, постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 12 січня 2016 року за справою № 826/18339/15 (головуючий – Ярослав Мамчур) задоволені позовні вимоги власника Nissan Murano про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів у коментарі до статті ligazakon.ua зазначив момент, що тепер будь-який громадянин може звернутися в суд і оскаржити сплату ним нового податку на розкіш в 2016, адже, відповідно до Податкового та Бюджетного кодексу, новий податок можна буде стягувати не раніше 2017 року і суди це охоче підтвердять

– Суди масово стають на бік громадян і вважають, що податок на розкіш (25 тис. грн за авто з об’ємом двигуна понад 3 л.), прийнятий за кілька днів до настання 2015 року, в 2015 році платити не треба, а він підлягає сплаті лише з 2016 року. Але ж тепер старий податок скасовано і введено новий податок на розкіш у 2016 році (25 тис. грн з авто вартістю понад 1 млн грн). І прийнятий новий податок теж за кілька днів до настання вже 2016 року. Що це означає? А це значить, що тепер будь-який громадянин може звернутися в суд і оскаржити сплату ним нового податку на розкіш в 2016.

document.write(«»);