Здавалося б, що про проблеми сезонної зміни моторної оливи сказано вже все. Але, як показує практика, ще вистачає «умільців», які дають смертельні для двигуна поради.

Мережу переповнюють «авторитетні рекомендації» незрозумілих «експертів» про те, що домогтися підвищеної потужності від вже ненового двигуна можна без будь-яких істотних витрат – завдяки переходу на іншу оливу. При цьому автовласники, як правило, вважають що такі експерименти підуть машині лише на користь.

Найбезпечніший варіант з цієї серії – перехід на оливу з аналогічною в’язкістю, але від іншого бренду. Як правило, відбувається це за найпростішою «технологією». Стару рідину зливають, а нову заливають. І все. Після цього допитливий власник починає розповідати усім і кожному «в Інтернеті», як жваво його машина поїхала на обновці, як «заспівав» двигун тощо.

При цьому такі горе-експериментатори забувають, що близько 20% старої оливи залишилася бовтатися в двигуні. Через це термін служби нової оливи може скоротитися мало не вдвічі, автовласник продовжить радісно на ній їздити до наступної весни, а мотору від цього неабияк погіршає…

Більш зухвалі водії напередодні літнього сезону високих швидкостей підходять до справи ще радикальніше. У прагненні покращити характеристики двигуна вони навесні заливають в нього оливу 0W20 або 5W20.

Пам’ятайте, олива зі зниженою в’язкістю підходить не для усіх двигунів і тоді перестає справлятися зі своїми завданнями. Причому особливо сильно такий ефект проявляється на підвищених обертах і високих навантаженнях на двигун. В результаті людина, заливши недешеву «спортивну» оливу в двигун свого авто, отримує посилений знос останнього. Причому, за деяких умов справа може дійти і до серйозної поломки.