В Україні пропонують запровадити цілий комплекс інструментів, покликаних зменшити травматизм і смертність на вітчизняних дорогах. Серед ключових – обов’язкові техогляди, встановлення тахографів, штрафи за порушення режиму відпочинку водіїв і тому подібне.

Про це йдеться у законопроекті стосовно експлуатації колісних транспортних засобів, оприлюдненому на сайті Мінінфраструктури, передає Ліга.Закон.

Основними новаціями з проєкту закону є:

– впровадження періодичних перевірок транспортних засобів на придатність до експлуатації. Так, за керування машиною, що не пройшла техогляд, водія штрафуватимуть на 3400 грн. Оформлення фіктивного техогляду буде «коштувати» ФОПу чи посадовцю підприємства ті ж 3400 грн;

– вимога про встановлення контрольних пристроїв (обмежувачів швидкості, тахографів) на певні категорії транспортних засобів. Ті, що здійснюють внутрішні перевезення пасажирів та вантажів, повинні бути обладнані тахографами через 365 діб з дня опублікування цього закону. Водіїв будуть штрафувати за керування транспортом без тахографу на 34 тис. грн;

– створення системи початкової та періодичної підготовки водіїв транспортних засобів окремих категорій та підтвердження рівня їх професійної компетентності. Водії, яких це стосується, матимуть п’ять років, щоб пройти відповідну періодичну підготовку;

– контроль та відповідальність за порушення режимів праці та відпочинку водіями транспортних засобів та мобільними працівниками. Скажімо, за перевищення щоденного періоду керування (9 годин) штраф буде щонайменше 1700 грн.

Необхідно зазначити, що законодавство України уже містить вимоги щодо необхідності обладнання комерційних транспортних засобів обмежувачами швидкості та тахографами, а також вимоги стосовно постійного підвищення та підтвердження кваліфікації водіїв. Однак, відсутність штрафних санкцій за невиконання цих норм призводить до ігнорування їх перевізниками та водіями, які здійснюють внутрішні перевезення пасажирів та вантажів. Міжнародні перевізники вимушені чітко та у повному обсязі виконувати зазначені вимоги у зв’язку з контролем в країнах ЄС.

Обов’язковий періодичний технічний контроль транспортних засобів, що використовуються з метою отримання прибутку, уже передбачено Законом України «Про дорожній рух». Законопроект поширить цю вимогу на всі автомобілі. Для машин, де не більше восьми місць для сидіння, крім сидіння водія, техогляд буде через чотири роки від дати виготовлення транспортного засобу, надалі – кожні два роки. Крім того техогляд будуть проводити в разі зміни власника автівки, її переобладнання, ДТП (якщо пошкоджено елементи, що впливають на безпечність руху).

До речі, учасникам АТО/ООС хочуть розстрочити податки на імпортні автомобілі. А ось поліції можуть дозволити зупиняти автомобілі без ознак порушення ПДР. Також нещодавно держава запустила доставку проданих на аукціонах автомобілів, а в МВС розписали процедуру відновлення автономерів.