Невдовзі в Україні запрацює система автоматичної фото- і відеофіксація порушень правил дорожнього руху. Спочатку вона працюватиме в режимі інформування, заявляє міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

«Законодавчі та підзаконні акти вже готові. Проводимо останні технічні тести. Найближчими днями ми оголосимо про початок перехідного періоду – перші 45 днів камери фото- і відеофіксації працюватимуть у режимі інформування та попередження. Потім повна процедура штрафів і покарань із нарощуванням кількості камер – у всій країні», – заявив Аваков.

За його словами, це єдиний шлях для скорочення кількості загибелі людей на дорогах, проте буде «трохи дискомфортно після десятиліть вольниці».

Аваков повідомив, що на дорогах країни гине від 38 до 50 осіб на тиждень, а у 2019 році ДТП забрали життя 3454 осіб. Він назвав цю статистику жахливою і зазначив, то це більше, ніж гине людей на війні.

«Тільки силами патрульних поліцейських цю проблему не вирішити – потрібна воля суспільства та впровадження дієвих механізмів контролю», – наголосив керівник МВС.