На розгляді у Верховній Раді знаходяться два законопроєкти – №№ 2694, 2697 – покликані посилити адміністративну відповідальність пішоходів за порушення Правил дорожнього руху для пішоходів.

Про це повідомляють “Факти”.

Так, у законопроєкті № 2694 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світловідбивних елементів пішоходами” є обов’язкова вимога про застосування пішими учасниками руху світловідбивних елементів.

Все це задекларують в законі “Про дорожній рух”. Пішохода зобов’яжуть рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, узбіччях, а в разі їх відсутності – по краю проїзної частини автомобільної дороги чи вулиці. А в темний час доби або в умовах недостатньої видимості – використовувати світловідбивні елементи (стрічку, жилет, наклейку).

Щоб стимулювати пішоходів виконувати цю вимогу, народні депутати хочуть ввести адміністративну відповідальність за його ігнорування. За перебування на дорозі без світловідбивачів в темний час доби пішоходам буде загрожувати штраф в розмірі 680 гривень.

Крім того, законопроєктом № 2697 “Про внесення змін до статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності пішоходів за порушення правил дорожнього руху” пропонується прибрати такий вид стягнення для пішоходів, як попередження.

А за перехід проїжджої частини на заборонний сигнал світлофора або в недозволеному місці або за інші порушення правил штраф підвищать з 51 до 255 гривень. Якщо ж людина при цьому перебував у стані алкогольного сп’яніння, відповідальність хочуть збільшити з 136 до 510 гривень. За створення на дорозі аварійних обставин карати пішоходів налаштовані ще суворіше – штрафом у розмірі 170-680 гривень.