Інформація про розмитнення євроблях залишається актуальною вже не перший рік. Адже багато автолюбителів через брак можливості придбати новеньку машину в салоні хочуть купити недороге старе авто в хорошому стані. Про що свідчать активні продажі авто в Україні на сайті  Reono, особливо автомобілів на польських, литовських і німецьких номерах. Але ось що робити покупцеві далі? Адже будь-який ввезений автомобіль слід розмитнити і поставити на облік в Україні.

Як йдуть справи з розмитненням сьогодні, давайте розглянемо разом в цій статті.

Нова податкова формула

Прийнятий у другому читанні законопроект № 1210, в якому передбачено введення нового податку на покупку б / у автомобілів, очікує підписання Президентом України. Нововведення передбачає, що при покупці б / у автомобіля доведеться платити податок у розмірі 18% на доходи і 1,5% військового збору. Загальна сума становить майже 20%.

Але податком будуть обкладатися не всі покупки. Це торкнеться лише тих, хто продав третій авто за один рік. Новий податок торкнеться саме тих, хто займається перекупництвом транспортних засобів і перегонкою їх з Європи.

Природно, це негативно відіб’ється на ринку старих автомобілів. Адже в підсумку за все доведеться заплатити споживачеві.

Зараз при покупці б / у машин працюють дві податкові ставки:

  • нульова – продаж одне авто за рік;
  • 5% – більше двох продажів на рік.

При цьому від продажу кожного наступного авто стягується податок в розмірі 5% від загальної вартості.

Після вступу в силу нових правил буде працювати триступенева формула:

  • один продаж в рік – 0% від вартості;
  • дві продажі – 5% від кінцевої ціни;
  • три продажі і більше – 18% ПДФО + 1,5% ВС – всього 19,5%.

Тому після ввезення авто вартістю $ 10 тисяч в Україні державі доведеться віддати близько двох тисяч доларів. Таким чином, влада починає боротьбу з перекупниками, які зараз практично не платять податки за свою діяльність. Адже кількість продажів перекупників на українському автомобільному ринку сьогодні становить майже 10%. І реальних способів продати автомобіль сьогодні не так багато. Це можна зробити тільки на спеціалізованих онлайн-майданчиках типу Reono.ua, авторинках або у перекупників.

Нові правила ввезення автомобілів в Україну

Новий закон ввезення імпортних авто в Україну з Європи не передбачає підвищення податків. Ці ставки залишаються незмінними:

  • ПДВ – 20%;
  • мито – 10%.

А ось акцизний збір депутати вирішили навіть зменшити. Тепер деякі транспортні засоби можна буде розмитнити навіть дешевше. Нові правила ввезення авто в Україну передбачають використання двох формул для розрахунку акцизу:

  • для автомобілів на бензині – ставка починається від 50 євро;
  • для дизельних машин – від 75 євро.

Щоб розрахувати точно, потрібно помножити початковий акциз на вік ТС і коефіцієнт V двигуна (в см3 / 1000). Тому зараз обсяг мотора вже не так впливає на оформлення, як його вік.

Новий закон дозволить легалізувати транспорт категорії екостандарта Євро. При цьому найдешевше обійдеться розмитнення саме Євро-5. Ввезення авто більш ранніх стандартів вийде дорожче. Автори закону сподіваються, що таким чином українці будуть купувати більш нові автомобілі.

Штраф за євробляхи

Але якщо не встигнути оформити вчасно ввезений автомобіль, то доведеться заплатити великий штраф. На розмитнення автовласникам відводиться всього 30 діб, інакше автомобіль можна буде взагалі втратити. Адже ні у кожного власника машини знайдеться 170 тисяч гривень на штраф. А ця сума часом значно перевищує вартість самого ТВ. Пільгового періоду вже немає. З 1 січня 2020 року поліція має повне право зупинити машину на Єврономер і перевірити документи. Якщо термін тимчасового ввезення або транзиту вже вийшов, то покарання не уникнути. При чому відстрочок ніяких немає.

Які документи потрібні для розмитнення автомобіля

Для розмитнення автотранспортного засобу з Європи автовласникові необхідно підготувати такі документи:

  • технічний паспорт на ТЗ (основний або транзитний);
  • країни-виробника автомобіля;
  • копія експортної митної декларації;
  • документ, що підтверджує вартість авто;
  • сертифікат відповідності індивідуально затвердженого колісного транспортного засобу;
  • сертифікат із зазначенням року випуску, екологічності.

Також знадобляться особисті документи покупця авто:

  • паспорт або закордонний паспорт з українською візою (для іноземних громадян);
  • картка з ідентифікаційним номером.

Якщо автомобіль оформляє нерезидент, а особистість, яка проживає в Україні, слід надати документ, що підтверджує вид на проживання. У разі оформлення авто третьою особою потрібна довіреність і копії особистих документів автовласника.

Для оформлення авто на транзитних номерах необхідно надати документ про те, що ТЗ знято з місця реєстрації за попередньою адресою.

Які існують пільги на розмитнення

Перед Новим роком в Кабміні пообіцяли 14 січня в невідкладному порядку розглянути законопроекти №2342 і №2345 про спрощення ввезення авто і про зупинення застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення, які просувають власники евроблях.

Про те, що чіпати власників ТА на Єврономер не будуть, запевняли і в МВС. Сам закон вступив в дію вже з 1 січня 2020 року. І сьогодні за законом кожен, хто не встиг розмитнити евробляху вчасно, повинен сплатити 170 гривень штрафу.

Поки ніякі відповідні документи прийняті не були, тому власники автомобілів на Єврономер продовжують їздити по дорогах України без сплати штрафу.