Ціни на нафту обвалилися на 30% . Це рекордний рівень з 2008 року. Хоча за добу “чорне золото” повернуло назад 11%, експерти вважають, що ціна нафти ще довго протримається в низькому діапазоні.

На 12 березня фючерсні ціни на нафту марки Brent коливались в діапазоні 32-36 дол./бар. Хоча ще 6 березня барель нафти продавався по 45,5 доларів.

Але не варто очікувати, що в Україні пропорційно впадуть ціни на пальне через значне зниження цін на нафту. У ціні бензину сама вартість пального, як товару, становить 38%, все інше – податки і витрати на доставку, пояснює Сергій Федоренко, керівник ТОВ “Нафтогаз Ойл Трейдінг” (дивізіон “Нафтогаз” НАК “Нафтогаз України”).

Тому якщо ціни на пальне і впадуть, то не відразу на 30%, а на 10-15% відповідно.

Однак на ринку зараз дефіцит дизпалива. Він виник через проблеми завантаженості білоруських нафтопереробних заводів. Тому ціни на цей продукт різко не падатимуть, зауважує Сергій Федоренко.

“Бензину, в той же час, на ринку досить. Тому буде логічним початок зниження цін вже на цьому тижні. Взагалі, якщо нафта далі буде триматися в діапазоні 30-35 дол. / бар., то ціна пального буде поступово знижуватися на 2, 5-2,8 грн/л. Але, якщо курс гривні буде рости, то імпортовані обсяги пального в гривні істотно не подешевшають навіть при зазначених умовах або ціни знизяться не набагато”, – говорить Федоренко.

Передбачити, чи продовжиться падіння цін на нафту в перспективі місяця, складно. Цей процес буде залежати від взаємин всередині ОПЕК + і розвитку подій, спровокованих коронавірусів. Якщо Росія і Саудівська Аравія сядуть за стіл переговорів до кінця березня і приймуть рішення про обмеження видобутку нафти, то обвал цін припинитися.