Падіння цін на нафту до 20-25 дол. за барель виглядає ймовірним, але кінцевий результат на українських АЗС залежатиме від економічної ситуації в країні, зазначає експерт.

Падіння світових цін на нафту до 20-25 дол. за барель виглядає ймовірним у зв’язку з перевиробництвом нафти на тлі скорочення її споживання через пандемію коронавірусу, але кінцевий результат на українських АЗС залежатиме від економічної ситуації в країні.

Про це в коментарі УНІАН повідомив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Прогнозувати ціни на нафту дуже складно через масу чинників. Але впевнено можна говорити про те, що ми увійшли в період низьких цін. Головна причина — перевиробництво нафти на тлі скорочення споживання через пандемію. Ознаки профіциту сировини відчувалися вже на початку року, а після кризи через коронавірус це стало ще більш очевидно. Зараз найпотужніші виробники нафти — Саудівська Аравія та Росія — заявили про збільшення видобутку, а це значить, що нафти буде ще більше. Тому прогнози 20-25 дол. за барель не виглядають неймовірними», — сказав Куюн.

Експерт зазначив, що для України як для країни, яка імпортує енергоресурси, це безумовно хороші новини, оскільки країна менше витрачатиме валюти, однак кінцевий результат на заправних станціях залежатиме від макроекономічної ситуації в країні.

«Наприклад, сьогодні ніхто не може сказати, яким буде курс долара, а від цього залежатиме вартість імпортних товарів, того ж пального», — зазначив експерт.

За його словами, багато також залежатиме від перебігу карантину: за оперативними даними, в Італії та Іспанії продаж пального скоротився на 70-80%.

«Якщо так буде і в Україні, це безумовно вплине на ціни пального, адже низькі продажі означатимуть збитковість бізнесу, яку можна перекрити тільки за рахунок високої націнки», — сказав експерт.

При цьому, він зазначив, що обвал нафтових котирувань вже викликав закономірне зниження оптових цін на бензин і дизпальне, є передумови для продовження цієї тенденції. Це створює додаткову підставу для зменшення роздрібних цін, особливо на дизпальне, закупівельні ціни якого стрімко падають.