На яких АЗС заправлятися не вартоБільше 20% проб не відповідають нормативам, застосовуваним в Європі, пише ukrautonews.com.

Продажі бензину на українських АЗС продовжують падіння, незважаючи на деяке зниження цін. Багато, хто з автомобілістів з метою заощадити, переходять на більш дешевий бензин марки А-92, у зв’язку з чим популярність його серед українських водіїв зростає. Тому експерти перевірили якість цього палива в акредитованій державної лабораторії.

Про це йдеться в повідомленні Інституту споживчих експертиз.

Так, експерти Інституту перевірили якість палива марки А-92. Всього біло відібрано 11 проб бензину на різних АЗС.

Зокрема, тестували пальне таких великих всеукраїнських мереж АЗС, як WOG, Parallel, AMIC, Shell, ТНК, Авіас, а також бензин середньо локальних мереж, таких як КЛО, UPG, ZOG, MC Oil Card, Sun Oil.

За результатами дослідження виявилося, що більше 20% проб не відповідають нормативам, застосовуваним в Європі.

Перш за все, експерти перевірили показник, що характеризує стійкість палива до детонації – передчасного згорання бензину в камері згоряння (октанове число).

Згідно отриманих показників октанового числа, всі відібрані зразки вклалися в норматив, а деякі зразки продемонстрували великий «запас». Лідерами стали WOG, Parallel і КЛО.

Найменші показники бензолу і ароматики, які шкідливі для авто, виявили в паливі, яке продається на АЗК WOG.

У зразків АМІК (0,72%) і UPG (0,79%) бензолу виявилося у два рази більше, але в рамках нормативу. Перевищення ароматичних вуглеводів зафіксували в зразках ZOG і Авіас.

В цілому експерти Інституту споживчих експертиз прийшли до висновку, що ризик заправитися НЕ кондиційним паливом поки зберігається, але лише у відносно невеликих регіональних мережах АЗС.

«Це стосується нових мереж, що розвиваються як Sun Oil і ZOG, і в основному мова йде про провінції. У столичному регіоні, подібних проблем не виявлено», – зазначили в Інституті.

document.write(«»);