С начала карантина президент Владимир Зеленский заручился поддержкой представителей крупного бизнеса в борьбе с коронавирусом. (укр)

За даними ЗМІ, на даний час бізнесмени виділили близько півмільярда гривень на закупівлю спеціального обладнання та підготовку медичної системи до пандемії. Загалом в офісі президента розраховують на 12-13 млрд гривень допомоги від великого бізнесу.

Поки олігархи разом з місцевою владою займаються підготовкою медичної системи до гіршого сценарію, представники середнього бізнесу не стоять осторонь.

В нових реаліях до боротьби з коронавірусом поступово приєднуються і учасники паливного ринку: хто яку нішу зайняв в цьому напрямі, а хто ще тільки думає приєднатися, читайте в матеріалі Oilpoint.

Хто більше

Мережа ОККО Віталія Антонова, яка налічує понад 400 АЗК по всій країні, однією з перших оголосила про старт кампанії з підтримки медичних установ.

Компанія приєдналася до ініціативи Міністерства охорони здоров’я разом зі службою таксі Uber щодо безкоштовного перевезення медиків після зупинки громадського транспорту на час карантину.

Компанія оплатить 50 тисяч перевезень медпрацівників через сервіси Uber, Bolt, Uklon в областях, де оперують служби. Для інших областей мережа ОККО додатково оплатила поїздки через сервіс Opti.

Додатково оператор АЗС закупить 8 апаратів штучної вентиляції легенів. Власник ОККО Віталій Антонов повідомив, що апарати направлять в лікарні Львівської області та міста Львова.

Паливна група WOG Степана Івахіва і Сергія Лагура оголосила про допомогу з перевезенням у двох напрямках: транспортування донорів до місць здачі крові та забезпечення медичних закладів пальним.

В першому напрямі мережа встигла  долучитися до запуску проекту «Таксі для донора». Цією послугою можуть скористатися донори в Києві, Львові, Харкові, Одесі, Полтаві, Дніпрі та Запоріжжі.

Мережа WOG також зголосилася забезпечити пальним карети швидкої допомоги установ Волині, що має допомогти медикам здійснити понад 20 тисяч додаткових виїздів.

Мережа Вячеслава Стешенка та Ігоря Чернявского KLO передала 12,5 тисяч літрів палива семи медичним установам Києва, які визначені для госпіталізації осіб з ознаками COVID-19.

У 2019 році мережа налічувала 62 автозаправні комплекси з власними ресторанами, магазинами, кафе, мийками, зарядними станціями для електромобілів в чотирьох областях.

Мережа АЗС UPG, яка налічує близько 60 АЗС, аналогічно до KLO передала 12,5 тисяч літрів пального семи лікарням Києва.

«Дочка» азербайджанської нафтової компанії Socar виділила 10 тисяч літрів пального медичним закладам, які госпіталізують хворих у Києві.

Це Олександрівська клінічна лікарня, Київська міська дитяча інфекційна лікарня, Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини та інші. Компанія додатково закуповує захисний одяг для медичного персоналу.

В Socar кажуть, що розглядаються інші можливості для надання оперативної допомоги медикам.

Мережа АЗК «БРСМ-Нафта» Андрія Біби, що налічує 153 АЗК, розпочала продаж антисептичних засобів під власною торговою маркою. В компанії вважають, що така ініціатива допоможе компенсувати дефіцит цього продукту в Україні.

Мережа SunOil передала на потреби Головного управління поліції Харківської області по 10 тисяч літрів бензину та дизельного палива.

«Автотранс» профінансує закупівлю ІВЛ, набору тестів та засобів захисту для лікарень Полтави на мільйон гривень. Власник групи компаній  «Автотранс» Сергій Михайлик керує близько 50 АЗС по Україні.

Представництво Shell в Україні передало маски для медичних закладів в Києві. В компанії заявили, що в них є подальші плани допомоги, але вони на стадії розробки.

Мережа АЗС «Параллель» з групи SCM Ріната Ахметова має приєднатися до партнерства з антикризовим штабом по боротьбі з епідемією COVID-19 в Донецькій, Луганській, Львівській і Івано-Франківській областях. Конкретна допомога наразі ще уточнюється.

Державна компанія «Укргазвидобування» виділила 10 тисяч літрів дизелю для медичних установ Харківської області. 150 автомобілів швидкої медичної допомоги зможуть безкоштовно заправитися пальним марки Shebel на АЗС «Укргазвидобування».

Група компаній «Мартін» виділила кошти на закупівлю 250 захисних костюмів для медиків Сторожинецької центральної районної лікарні Чернівецької області, де зараз велика кількість захворювань.

Хто ще не визначився

Ряд операторів АЗС з меншим ентузіазмом підійшли до допомоги медзакладам у боротьбі з коронавірусом. На третій тиждень карантину велика частина мереж АЗС ще не спланувала свою участь в таких акціях. Часто до цієї групи входять компанії, які оперують великою кількістю АЗС.

«Укрнафта» не планує  долучатися до боротьби з коронавірусом через податкову заборгованість. На даний момент компанія оцінює свою потенційну залученість.

Мережа АЗС під брендом UKRNAFTA налічує близько 536 АЗС. На автозаправних станціях  відпускають пальне Кременчуцького НПЗ Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, на якому переробляється нафта «Укрнафти».

Інший рітейл-бізнес групи Приват – компанії AVIAS, ANP, Sentosa — не повідомляли про плани надавати допомогу медзакладам в боротьбі з пандемією. Ця група компаній налічує понад тисячу автозаправок і є найбільшою в країні.

В мережі АМІС обмежилися запровадженням особистого захисту персоналу та клієнтів. Про майбутні плани приєднатися до боротьби з коронавірусом компанія не повідомляла.

Колишня мережа заправок «Лукойла» AMIC сьогодні налічує 216 АЗС. В 2014 році «Лукойл» продав АЗС  через санкцій і бойкот українських споживачів. Формально «Лукойл» не є власником даної мережі, однак ЗМІ продовжують пов’язувати цю мережу з російським бізнесменом Вагітом Алекперовим.

Мережа АЗС під брендом  «Укр-Петроль» не інформує про заходи з боротьби з коронавірусом. Волинська мережа «Укр-Петроль» Сергія Ковальчука налічує близько 80 автозаправних станцій в 11 областях.