Те, що жителі окупованого Криму – як і жителі курортних міст сусідньої Росії – можуть стати жертвами політики Кремля, стало зрозуміло відразу ж після телевізійного звернення російського президента, який оголосив у власній країні не карантин, як у більшості країн світу, а «довгі вихідні». І в цьому відразу ж позначився знаменитий путінський підхід до реальності.

Тому що є країни, які запроваджують для своїх громадян суворий карантин і вимагають під загрозою покарання, щоб жителі сиділи вдома. А є країни, які обмежуються лише невеликими заходами, але зберігають робочий ритм. Володимир Путін, схоже, один із дуже небагатьох авторитарних правителів сучасного світу, який вирішив підмінити карантин святом. І зараз уже регіональним керівникам, які опинилися ближче до реальності і бояться спалахів епідемії, доводиться власними зусиллями виправляти помилки російського президента.

Керченський міст перетворюється для кримчан у своєрідну «дорогу смерті». Путін сприяє тому, щоб росіяни поширювали заразу на чужій землі

Але при цьому тисячі росіян вирішили використовувати «довгі вихідні» повним ходом – якщо вже не можна дістатися на Балі або Пхукет. А жителі Ялти, Судака або Сімферополя стали заручниками такого божевілля. Адже внутрішнє авіасполучення в Росії триває. А польоти до Криму – незважаючи на те, що вони є нелегальними з першого дня анексії – є частиною внутрішнього сполучення Росії. Я вже не кажу про горезвісний Керченський міст, який цими днями перетворюється для кримчан у своєрідну «дорогу смерті», якою рвонули до Криму десятки тисяч росіян. Скільки з них приїхали з тією чи іншою інфекцією?

Політика російської окупаційної влади, впевнений, прямо сприяє поширенню епідемії на окупованій території, на території, яка не є частиною Росії з точки зору міжнародного права. Мало того, що президент Росії не хоче сказати своїм співвітчизникам правду про небезпеку, так Кремль, як бачимо, ще й сприяє тому, щоб росіяни поширювали заразу на чужій землі.