Відповідно до рішення уряду з 17 березня до 24 квітня 2020 року в Україні продовжено режим карантину.

Серед іншого, заборонено будь-яку роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів. Виняток складають лише роздрібна торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, ліками та виробами медпризначення, засобами зв’язку, а також провадження банківської та страхової діяльності. Але потреба громадян в оформленні полісів, зокрема цивільної відповідальності автовласника, нікуди не зникла. Як відбувається робота страховиків ОСЦПВ у нинішніх умовах розповідає mind.ua.

Головне – тримати дистанцію

Більшість страхових компаній у період карантину перевели частину своїх співробітників на віддалену роботу. В офісах залишаються лише деякі фахівці, присутність яких на робочому місці необхідна для забезпечення безперебійної роботи. При цьому особливий акцент робиться на дотриманні всіх профілактичних заходів: закуплені дезінфікуючі розчини, медичні маски, бахили; у деяких компаніях – навіть термометри, а також проводиться кварцювання приміщень.

«Ми працюємо в штатному режимі, але максимально перейшли на дистанційне обслуговування клієнтів, з використанням електронної пошти та найбільш популярних застосунків для дзвінків і повідомлень, у зв’язку з чим черг у офісі немає», – розповідає Марина Воронянська, голова правління СК «Європейський страховий альянс».

За її словами, клієнтам приїжджати до офісу необов’язково: «Навіть більше, наразі ми намагаємося максимально обмежити відвідування клієнтами офісу, всі документи про подію з ознаками страхового випадку можна оформити і передати страховику дистанційно, для цього підготовлені та розміщені на сайті відповідні інструкції, зокрема й відео, і налаштоване програмне забезпечення».

Терміни збережено, умови – пом’якшено

Відповідно до норм закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів перед третіми особами», повідомлення про подію з ознаками страхової, дійсно, має бути подано протягом трьох робочих днів. Проте в законі нічого не говориться саме про необхідність візиту клієнта до офісу страховика.

Також є зобов’язання дати можливість представнику страховика оглянути пошкоджений автомобіль протягом 10 робочих днів. Але в умовах карантину для цього також не обов’язково приїжджати до офісу. При зверненні до компанії з клієнтом узгоджується зручний для нього порядок відправлення письмового повідомлення про подію і, за необхідності, час і місце надання автомобіля на огляд представнику СК (страхової компанії).

«Отримати консультацію щодо заповнення заяв та достатності документів можна у телефонному режимі або в режимі листування в електронній пошті. На нашому сайті можна скачати бланки для самостійного заповнення, а зараз ми додали і відеоінструкції», – додає Марина Воронянська.

Ставка – на пильність і технології

У страховій компанії «Мотор-Гарант» (Запоріжжя) персонал працює лише в масках, заборонені збори понад п’ять осіб та допуск до роботи персоналу з ознаками вірусної інфекції. Вхід до офісу суворо в масках.

«Усі представництва СК у регіонах працюють у штатному режимі. Консультативна підтримка клієнтів надається співробітниками служби врегулювання за телефоном, через скайп, месенджери, електронну пошту», – зазначає директор СК Віталій Тішечко.

У «СК «МЕГА-ГАРАНТ» заявили, що в компанії вже понад року впроваджена процедура дистанційного подання документів через офіційний сайт. «З метою захисту здоров’я як наших клієнтів, так і співробітників, ухвалене рішення повністю виключити очний прийом громадян до закінчення карантину. Організовано дистанційний прийом, працює телефонна гаряча лінія, на підставі аналізу звернень регулюється кількість її операторів, що дозволяє обробити всі дзвінки до компанії. Документи на виплату подаються за стандартною процедурою – онлайн і звичайною поштою», – зазначають у компанії.

Страховики також повідомили, що вони регулярно інформують клієнтів про переваги укладання електронного полісу ОСЦПВ в умовах карантину та надають за необхідності консультації щодо його оформлення.

Як оформити ДТП?

Моторно-транспортне страхове бюро України (МТСБУ) сформувало низку рекомендацій страхувальникам щодо укладання договорів ОСЦПВ та врегулювання страхових подій під час карантину:

Для укладання чи переукладання договору ОСЦПВ користуйтесь електронним полісом, бо це не потребує візиту до офісу страховика. Якщо маєте складності з оформленням електронного полісу, співробітники страхової компанії, агент чи брокер дистанційно допоможуть вам вирішити питання.

У разі ДТП у всіх випадках, що підпадають під умови врегулювання за європротоколом, користуйтесь ним для оформлення ДТП. Це позбавить необхідності викликати поліцію, відповідно, знизить кількість контактів та ризик зараження для вас, інших учасників ДТП та співробітників Національної поліції.

Ідеальний варіант оформлення ДТП в поточних умовах – електронний європротокол. Для його використання також необхідно, щоб обставини ДТП відповідали умовам врегулювання за європротоколом.

Якщо оформлення ДТП за європротоколом неможливе, дійте за звичайним алгоритмом. Зателефонуйте до власної страхової компанії та компанії винуватця, яка має здійснювати страхове відшкодування, аби дізнатись всі деталі процедури врегулювання в умовах карантину.

Бережіть себе і не наражайте на небезпеку оточуючих. У разі непередбачуваних обставин (наприклад, ви раптово відчули симптоми застуди чи ГРВІ, коли планували нанести візит до офісу страховика) – зв’яжіться зі страховиком та повідомте про ситуацію, що виникла. Впевнені, вам будуть готові піти назустріч і запропонувати шляхи вирішення проблеми.

«Загальна порада – відкрито спілкуйтесь із страховиком, з яким укладаєте договір ОСЦПВ чи від якого отримуєте страхове відшкодування. Страхові компанії зараз роблять все можливе, аби знизити ризик зараження коронавірусом для відвідувачів та співробітників, тож запроваджена ціла низка заходів, що сприяє віддаленому врегулюванню. Які саме умови пропонує ваш страховик – дізнавайтесь безпосередньо у нього. У більшості страховиків інформація щодо роботи в умовах карантину викладена на сайті компанії. Також вони завжди готові відповісти на ваші питання телефоном, за допомогою скайпа, вайбера, інших електронних каналів комунікацій», – пояснює Володимир Шевченко, генеральний директор МТСБУ.