Функція автоматичного складання дзеркал заднього виду часто входить в стандартну комплектацію автомобіля.

Здавалося б, це зроблено для зручності водія: на парковці після зупинки машини система сама складає дзеркала, щоб уберегти їх від навмисних або випадкових пошкоджень. А іноді і сам водій в разі, якщо мова йде про більш дешеве авто, вручну складає дзеркала. На перший погляд, робиться це з кращих міркувань, але на ділі таке рішення часто виявляється неправильним. І ось чому.

Коли на парковці водій складає дзеркала, він тим самим зменшує безпечну відстань навколо свого автомобіля. В цьому випадку інший автомобіліст, який вирішив зайняти сусіднє місце на стоянці, стане паркуватися щільніше, адже орієнтиром для нього будуть служити не дзеркала – вони ж складені – а кузов, який стоїть поруч автомобіля. А така щільна парковка підвищує ризик того, що, відкриваючи двері свого автомобіля, водій з необережності зачепить кузов свого “сусіда”. І про те, що такі випадки відбуваються повсюдно, можна здогадатися по сколах і подряпинах, які є на кузові майже всіх машин.

Найчастіше автомобіліст, який нехай навіть і ненавмисно подряпав чужий автомобіль, вважатиме за краще переставити свою машину на інше місце. Виявити винуватця подряпин можна, звичайно, по камерах. Але якщо такий епізод не потрапив на запис, то водієві пошкодженого автомобіля доведеться усувати вм’ятини і відколи за свій рахунок.