Автоматична коробка передач, в якій намічаються або вже є несправності, повідомить водієві про цю прикру обставину рядом виражених симптомів.

Стан двигуна і коробки передач як правило хвилює автовласників куди більше, ніж кондиція підвіски або електрообладнання. Адаптивні амортизатори, алюмінієві важелі і керуючі блоки теж часом коштують вельми немало, але мотор і “автомат”, будучи складними агрегатами, незмінно викликають більше тривог.

Про характерні симптоми несправностей бажано знати заздалегідь і приймати їх до уваги при першій появі. Це безперечно краще, ніж ігнорувати їх посилають автомобілем сигнали тривоги і в підсумку потрапити на дорогий ремонт. Про симптоматиці тих чи інших “автоматних” проблем і поговоримо.

1. Підтікає трансмісійне масло
Банальна і поширена проблема – витік масла через прокладки ущільнювачів. Несправність легко контролюється і діагностується при плановому огляді автомобіля на підйомнику. Думаємо, не варто пояснювати, що втрата трансмісійного масла нічого хорошого для агрегату не обіцяє.

2. Поштовхи, удари, вібрації, ривки
Досить помітні і широко відомі симптоми можуть виникнути в результаті проблем з гыдроблоком коробки передач.

3. Пробуксовування
Мова не про прослизання коліс, а про пробуксовку гідротрансформатора коробки передач, в тому числі при початку руху, наслідком чого є слабка динаміка. Автомобіль мляво відгукується на натиснення педалі газу. До несправностей гідротрансформатора відносяться такі явища як знос фрикційних накладок блокувальною муфти, знос шліців маточини турбінного колеса, поломка лопатей коліс.

4. Шум
Подібне виникає знову ж через проблеми з гідротрансформатором, а, саме, є результатом зношування підшипників або руйнування маточини.

5. Відсутність руху
Машина відмовляється їхати назад або вперед? Ймовірно, закінчилося паливо або зрізало шліци маточини турбінного колеса.

6. Чорне горіле масло
Якщо на кінці щупа ви побачили не червону або коричневу, а майже чорну рідину, що виділяє характерний горілий запах, то це привід задуматися – масло не приходить в подібну кондицію просто так. Це може статися, наприклад, при зносі фрикційних накладок або шестерень, через забруднене радіатора, провокуючого “підгоряння” масла і попадання бруду в агрегат. Також подібне трапляється, якщо не змінювати масло в АКП.