Моторне масло в силовому агрегаті призначене для змащування внутрішніх рухомих деталей.

Дотримання встановленого рівня і його доливання вкрай важливі для повноцінної і безпроблемної експлуатації автомобіля. При низькому рівня рідини, кількості мастила буде недостатньо, що звичайно призведе до поломок двигуна і може призвести його капітального ремонту.

Занадто велика кількість масла також негативно відіб’ється на роботі мотора, викликавши зайву кількість мастила, яка може перетікати в інші частини двигуна, провокуючи зниження тиску і закупорку. У цьому випадку також може знадобитися дорогий ремонт, виконати який самостійно практично неможливо.

Використання щупа. Для того, щоб правильно оцінити рівень масла за допомогою щупа, потрібно прогріти двигун. Зробити це можна в результаті невеликої поїздки. Не варто проводити замірювання відразу після зупинки. Краще почекати кілька хвилин і вже потім оцінювати кількість, використовуючи щуп.

Щуп це металевий стрижень, який постійно опущений в масляний картер, а при вимірюванні його виймають. Він має дві позначки, які і показують рівень масла. Перша з них говорить про занадто низький рівень, а друга про занадто великий. Кожен водій повинен знати, що показник, що знаходиться посередині, говорить про те, що в двигуні масла в достатній кількості, тому ніяких проблем з експлуатацією не виникне.

Білий дим з вихлопної труби. Поява білого диму з вихлопної труби в холодну пору року не є ознакою для занепокоєння. Однак, водієві краще переконатися в тому, що масло в моторі в потрібній кількості, а якщо виявлено його дефіцит, то краще додати рідину до потрібної позначки.

Як правило, білий дим свідчить про те, що в двигуні щось горить, хоча не виключено, що це не масло. Але все ж провести діагностику в уникненні виникнення серйозних проблем, варто.

Витік масла. У разі, якщо якась частина рідини пролилася і утворила масляні плями під днищем автомобіля в тих місцях, де проводилася доливання, викликати підозр це не повинно. А ось повторна поява даних плям може стати ознакою наявної витоку, яку необхідно відразу ж усунути.

В іншому випадку можливі аварійні ситуації і серйозні поломки двигуна, які можуть зажадати його капітального ремонту або повної заміни. Двигун є основною деталлю автомобіля, тому вартість такого ремонту далеко не дешева.