Оптові ціни на дизельне паливо і бензини рекордно знизилися. Якщо вони протримаються досить довго, то ціни на заправках теж незабаром підуть вниз.

За даними “Консалтингової групи А-95”, оптові розцінки на дизпаливо вже оновили чотирирічний мінімум. Ціна дизеля в дрібнооптовому сегменті опустилася нижче 14 грн / л, що є мінімальним рівнем з квітня 2016 року. А в великооптовому сегменті – нижче 17 000 грн / т.

У свою чергу, середня ціна бензину марки “А-92” в дрібнооптовому сегменті опустилася нижче 13 грн / л, що є мінімальним значенням за шість років – з березня 2014 роки (без урахування інфляції).

А ціна бензину “А-95” зменшилася до 14,20 грн / л.

За словами експертів, причин для зниження цін дві:

  • зниження котирувань у відповідь на зниження вартості нафти;
  • надлишок пропозиції, як реакція на зниження споживання через карантинні обмеженя.

“Ціни в опті на сьогодні значно нижчі за ціни на АЗС. Запас – приблизно 6 грн / літр на дизель і бензин. Ринок зрідженого газу більш гнучкий і ціна на заправці відповідає рівню оптових цін (з урахуванням маржі АЗС на покриття операційних витрат і рентабельності)” , – розповів UBR.ua експерт ринку нафтопродуктів, член наглядової ради “Інтегрум Венчурс” Олександр Киримов.

Реагують на падіння цін в опті і роздрібні розцінки, але поки дуже мляво.

“Спочатку президент України визначив орієнтири для зниження цін, тепер за справу взявся АМКУ. Протягом місяця є ймовірність, що ціни на АЗС опустяться до рівня 17-18 грн за літр” соляри “і дев’яносто п’яту. Подальший тренд буде визначати напрямок нафтових котирувань і балансу пропозиції на ринку “, – резюмував Киримов.

Згідно з даними “Консалтингової групи А-95”, за станом на п’ятницю, 17 квітня, ціни на паливо були наступні:

  • А-95 – 23,81 грн / л;
  • А-92 – 22,80 грн / л;
  • “Дизель” – 23,26 грн / л;
  • автогаз – 9,39 грн / л.