В ході реформи у сфері безпеки дорожнього руху водіїв позбавили презумпції невинуватості. Про це свідчать і нещодавні штрафи нардепу Володимиру Парасюку та дружині прем’єр-міністра Терезії Яценюк, пише gazeta.ua.

Автоюрист Богдан Глядик розповів, що у законопроекті про всі зміни по реформі у сфері безпеки дорожнього руху (впровадження автоматичної фіксації, штрафних балів, зміни у штрафах тощо) вказано, що презумпцію невинуватості до водіїв не застосовуватимуть.

Норма про скасування презумпції виклакала невдоволення суспільства, тому її виключили із законодавства. Проте вона збереглась завуальовано в інших нормах.

“Раніше правоохоронці складали протокол, в якому водій вказував свої дані, заперечення, пояснення, заявити, клопотання. Після цього працівник ДАІ вирішував чи винен водій, чи ні. Нині ж водій апріорі винен, оскільки поліція не зобов’язана складати протокол. Поліцейський одразу оформляє постанову, тобто виносить своє рішення про винуватість водія. Єдиний вийняток – якщо водію загрожує позбавлення водійських прав, оскільки такі рішення приймає суд”, – розповів Gazeta.ua Богдан Глядик.

Якщо раніше, коли водій не визнавав провини, її доводили в суді – тепер навпаки водії змушені доводи свою правоту в суді. До того, судовий збір підняли в 7 разів.

Юрист наголошує, що збір сплачують лише, якщо водія не признають правим.

“Якщо раніше у випадку відмови в скасуванні штрафу потрібно було заплатити судовий збір, який становив близько 75 грн., то зараз, у випадку відмови у скасуванні штрафу судовий збір уже 551,20 грн”, – додав Глядик.

Тобто якщо суд не виправдає водія, то останній сплачуватиме і штраф, і судовий збір.

Нагадаємо, патрульна поліція Києва зупинила 27 січня, дружину прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка Терезію. Володимир Парасюк отримав штраф 20 січня.

document.write(«»);