На багатьох подвір’ях зранку та сама картина. Автовласники запускають двигуни і чекають, доки машина прогріється. Часом сусіди змушені вдихати викиди по 10 – 15 хвилин. А проте, кажуть фахівці, автомобілі з інжекторними двигунами не потребують прогрівання, навіть узимку, пише газета “Експрес” .

Міністерство природних ресурсів Канади провело експеримент: при температурі повітря мінус 18 градусів один автомобіль прогрівали 5 хвилин, другий – 10, а третій взагалі не гріли. У результаті двигуни усі трьох автівок працювали однаково ефективно, незважаючи на тривалість попереднього неробочого ходу. Водночас чим довше гріли машину, тим більше бензину було витрачено даремно.

Фахівці підрахували: скоротивши марну роботу двигуна, автовласники всього світу зможуть щороку економити на пальному 5,9 мільярда доларів. Крім того, прогрівання двигунів є причиною 1,6% усіх парникових викидів (це більше, ніж кількість викидів металургійної промисловості).

— Але ж з дитинства пам’ятаємо, як зимовими ранками цілий двір гудів. І лише коли машини прогрівалися, можна було рушати, інакше холодна автівка глухла або рухалася стрибками. Щось не так?

— Усе правильно, коли ми говоримо про карбюраторні автомобілі, – каже Юрій Гутаревич, професор, завідувач кафедри двигунів та теплотехніки Національного транспортного університету.

– Власне, до 90-х років минулого століття випускали автівки з карбюраторними двигунами. Якщо не розігріти машину, недостатня температура суміші повітря та пального призводила до того, що вона глухла. Тому автовласники старих автівок і досі практикують прогрівання автомобіля взимку перед тим, як рушити з місця. Проте, якщо ваш автомобіль обладнаний інжектором, такої потреби вже нема. Адже на сучасних авто встановлено двигуни з автоматичним впорскуванням, те, коли потрібна суміш пального і повітря, визначається за допомогою електронних датчиків. Електроніка сама контролює суміш, підлаштовуючись під температуру навколишнього середовища. Тому сучасні двигуни не потребують неробочого ходу навіть узимку.

— Отак просто — сів і поїхав?

— Перші інжекторні автомобілі треба було прогрівати хоча б 30 – 40 секунд перед тим, як рушити. А розробники сучасних рекомендують відразу після того, як увімкнено запалення, починати рух. Так, моторні мастила, які замерзають під час тривалого стояння, особливо вночі, потребують температури хоча б 60 градусів за Цельсієм, щоб розтопитися. Проте в режимі неробочого ходу вони не прогріваються. Ось чому слід завести авто та проїхатися кілька хвилин на малих обертах, щоб прогріти автомобіль.

Але не вдавайтеся у крайнощі: не варто відразу стартувати і мчати. Адже в морози підвищене навантаження відчуває трансмісія, а мастило в коробці передач в’язне доти, доки не встановиться робоча температура. Тому перші 5 – 7 кілометрів краще рухатися на малій швидкості та малих оборотах. Так авто прогріється оптимально. Крім того, звичка прогрівати нині не просто безглузда – таким чином ви марно спалюєте пальне. За 10 – 15 хвилин неробочого ходу двигун може спалити 2 – 3 літри бензину. При цьому мастило майже не прогрівається. Та й з погляду забруднення довкілля, прогрівання авто – шкідлива звичка. Адже тоді в атмосферу виділяються викиди, які сприяють парниковому ефекту. Якщо зважити на загальну кількість автомобілів (наприклад, в Україні на тисячу жителів припадає 187 автівок), відмова від зимового прогрівання відчутно захистить навколишнє середовище.

document.write(«»);