Нафтовий ринок України умовно поділяється на гравців, які працюють легально, та тих, хто “у тіні”. І цінова політика нафтотрейдерів може свідчити про те, наскільки прозоро вони працюють. Про це у коментарі УНН зазначив експерт нафтового ринку Сергій Куюн.

Так, за його словами, у 2015 році 25% ринку бензину було у тіні.

“Нафторинок поділяється таким чином. Ми бачимо, що дійсно на ринку сьогодні є велика тіньова складова — це ринок пального, походження якого не відоме. Ми беремо офіційні дані споживання нафтопродуктів, потім співставляємо його із постачанням за імпортом або нашим виробництвом, і бачимо, що дуже великі обсяги надходять невідомо звідки.

У 2015 році 25% ринку бензину було у тіні. Бензини найбільш „піддається“ підробкам і контрабандному постачанню. Тому, дійсно, ця проблема існує, і індикатором цієї проблеми, який може побачити будь-хто — є цінова політика”, — сказав він.

С.Куюн зазначив, що ті оператори, які працюють прозоро, зазвичай, мають дещо вищі ціни на пальне.

“Ми бачимо, що відомі компанії, які торгують прозоро — у них ціни зазвичай вищі. І є категорія операторів, а це майже половина ринку, які торгують нижче. Ми бачимо, що бувають такі ціни, коли ціна на заправці дорівнює ціні закупівлі для великих компаній. Тобто виходить, що хтось торгує взагалі без прибутку, проте так не може бути. Тому це є індикатор того, що на ринку не все гаразд”, — додав експерт.

За словами С.Куюна, у Європі майже на всіх заправках ціна на пальне однакова.

“Там у другому значку після коми можуть бути коливання. А у нас 10% мінімум, а іноді і до 15% можуть бути коливання на ринку, я маю на увазі різниця між максимальними та мінімальними цінами на АЗС. Це є ознакою не здорової ситуації”, — сказав він.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, у березні пальне може здорожчати на 5%.

Деякі експерти вважають, що заощаджувати українські водії можуть за рахунок використання біологічного пального, яке кошту. На 4-5 грн дешевше.

Також нагадаємо, 90% з водіїв, які спробувати екологічний бензин, продовжують його купувати.

document.write(«»);