Маловідома польська компанія Triggo розробила електромобіль, оригінальність і незвичайність якого полягає в можливості змінювати ширину — від 148 до 86 см.

Виробник заявляє, що модель націлена на переміщення в великих містах як развозного транспортного засобу, каршерінга або компактного і верткого таксі. Поки існує передсерійна версія Triggo, і в основному, йде її обкатка і доведення до розуму. У серію машинка може піти вже в 2021 році.

Міський автомобіль зі змінною акумуляторною системою потрапляє в клас L7E за класифікацією ЄЕК ООН — це категорія легких транспортних засобів потужністю до 20 к.с. і з максимальною масою 400 кг без акумуляторів.
На борту 2,6-метрового Triggo встановлені 2 електродвигуни потужністю 10 кВт кожен (проте, завдяки специфікаціям L7E потужність системи зменшена до 15 кВт) і змінна батарея потужністю 8 кВт / год. Електромобіль, виходячи з вимог ЄЕК ООН, важить не більше дозволених 400 кг плюс 130-кілограмова батарея. Її зарядки вистачає для подолання 100 км.

Виділитися з лінійки собі подібних Triggo може, в першу чергу, за рахунок змінної ширини. Справа в тому, що в дорожньому режимі легкий електромобіль має ширину 148 см і з таким розміром здатний досягати швидкості 90 км / ч.

Інша справа — режим маневрування. У ньому ширина транспортного засобу може бути зменшена до 86 см, що автоматично зменшує коло повороту до 3,5 метра. Зрозуміло, що дана функція призначена для маневрування в пробках і на парковках. При цьому швидкість Triggo з «маленькою шириною» обмежена 25 км / год.

Виробник заявляє, що в обох режимах (швидких швидкостей і повільного міського маневрування) автомобіль зберігає необхідну стійкість. Мовляв, це доведено численними випробуваннями.

2-місний Triggo не позбавлений певної краси. Зовнішність наскільки мобільний, настільки і футуристичний. Знаходяться всередині від шуму і агресивного середовища захищає повністю засклена кабіна. Усередині водій знаходиться не кермо в звичному нам розумінні, а щось на кшталт штурвала. Пасажир розташовується не поруч з водієм, а за його спиною (пардон, як в «спарці» МіГ-29). Виробник оцінює ширину салону на висоті рук в 75 см.

Привід системи управління цифровою. Це, на думку польських конструкторів, повинно стати основою для подальшого додавання технології автономного водіння. При такому розкладі Triggo може стати повноправним членом автопарку міських роботаксі.

У компанії запевняють, що прагнуть продавати своє дітище масовими партіями, причому не тільки на батьківщині, але і по всій планеті. Для цього цілий відділ працює над питаннями ліцензування транспортного засобу. Triggo стверджує, що вже сьогодні має патенти в країнах Євросоюзу, США, Японії, Китаї та Індії. По суті, це найбільш важливі, з комерційної точки зору, ринки збуту.

«І в Європі, і в світі в цілому ми спостерігаємо зростання інтересу до електромобілів, які є екологічно чистими транспортними засобами, — каже Рафал Будвайль, голова правління і засновник Triggo. — Беручи до уваги конкурентні переваги нашого електромобіля, це дає нам великі надії на успіх проекту, комерціалізацію якого ми хочемо почати найближчим часом ».

Пан Будвайль бачить в пандемії Covid-19 можливість до певної міри проявити себе: «Безумовно, ми не знаємо, як буде розвиватися світова економіка, але після пандемії багато що може змінитися в нашому повсякденному житті. Серед іншого може збільшитися неприйняття людьми громадського транспорту як місця з високим ризиком зараження.

Хто знає, може, щоб уникнути паралічу міського руху влади будуть просувати маленькі і екологічно чисті транспортні засоби. І в цьому плані дуже вдалим рішенням може стати Triggo, у якого в даний час немає конкурентів в світі за своїми можливостями».