До уваги водіїв: український уряд оцінить кожну машинуКабмін затвердив методичку з оцінки автомобілів для нарахування «податку на розкіш», пише auto.mail.ru.

Документ вже доступний на сайті Кабінету Міністрів. Нагадаємо, нещодавно в Україні змінили порядок нарахування податку на «розкішні» автомобілі. Тепер замість об’єму двигуна враховується його ціна. Щоб вважатися розкішною, машина повинна коштувати більше 750 мінімальних зарплат (близько 1 млн грн) і бути молодше 5 років.

Тепер же уряд визначився з тим, як саме рахувати вартість машини. Займатися цим буде Мінекономрозвитку, яке щороку до 1 лютого стане подавати в Державну фіскальну службу дані з всіх автомобілів, які підходять під «розкішний» податок. Ця ж інформація повинна бути доступна на сайті міністерства.

Фахівці Мінекономрозвитку формуватимуть середньоринкову ціну ідентичних або аналогічних автомобілів на основі офіційних дилерських прайсів, ціни автомобіля на батьківщині або інших даних.

Ідентичними будуть вважатися автомобілі, які у всьому – від моделі і типу кузова до року випуску і комплектації – співпадають один з одним. Якщо ідентичну машини знайти не вдасться, згодиться і аналогічне авто: машина з тим же типом кузова, призначенням (дорожній, позашляховий), типом і обсягом двигуна, приводом, типом коробки передач, габаритами і комплектацією.

До ціни старої машини будуть застосовувати коефіцієнт: середнє значення співвідношення ціни автомобілів, що були у вжитку, до ціни аналогічних нових автомобілів. Його в Кабміні вже порахували:

 

До уваги водіїв: український уряд оцінить кожну машину

 

 

 

Таким чином, якщо машина на момент покупки коштувала 1 млн грн, то за рік її вартість знизиться приблизно до 740 тис., потім впаде до 620 тис., 500 тис. і так далі.

Чи вплине на оцінку вартості машини і пробіг?

У Кабміні вважають, що в середньому машина проїжджає 27 тис. км за рік. Якщо пробіг вийшов менше, коефіцієнт буде зменшений, і «середня ринкова» вартість вийде вищою.

 

До уваги водіїв: український уряд оцінить кожну машину

 

 

 

Методичка вийшла досить заплутаною, але для пересічних громадян Мінекономрозвитку буде підтримувати на своєму сайті калькулятор , який автоматично стане розраховувати середньоринкову вартість. Там вже доступні розрахунки за багатьма марками і моделями автомобілів.

document.write(«»);