Одна з найпростіших процедур в обслуговуванні автомобіля – заміна масла: в інтернеті можна знайти детальний мануал мало не на будь-яку машину, а рекомендоване масло і інтервал заміни прописані в керівництві по експлуатації. Однак експерти назвали помилки, з якими можуть зіткнутися автовласники, які зважилися на самостійну заміну. Такі помилки можуть привести до серйозних проблем в двигуні, аж до його “смерті”.

Одна з найбільш елементарних помилок – перелив масла. Це загрожує підвищеним чадом масла і запотівання прокладок двигуна, або, якщо колінвал при обертанні буде діставати до масла, масло буде спінюватися, що призведе до підвищення його в’язкості і, як наслідок, витіснення сальників колінвала.

Ще одна часта помилка через неуважність – нещільно затягнута зливна пробка. Вона може привести до того, що масло просто протікатиме через неї: поступово його рівень впаде нижче мінімуму і у мотора почнеться масляне голодування – деталі двигуна отримуватимуть недостатню кількість масла і підвищиться їх знос. Це ж можна застосувати до неправильно, нещільно або занадто сильно закрученого масляного фільтру.

Якщо “класичній” заміні через зливну пробку ви віддаєте перевагу апаратні варіанти – тобто відкачування старого масла через горловину щупа – варто бути акуратним. При відкачці з використанням портативного електричного насоса в двигуні може залишитися чимала кількість відпрацьованого масла, що, можливо, призведе до втрати тиску в масляній системі – це теж веде до масляного голодування.

Ще втрата тиску в системі може статися через забруднення сітки маслозабірника в піддоні картера. Так трапляється, наприклад, коли у масла регулярний перепробіг – тобто інтервал між замінами занадто великий. У такій ситуації, кажуть експерти, якщо просто поміняти масло, то утворений в моторі шлам може змити в піддон.

Крім того, якщо річний пробіг вашого автомобіля менше, ніж інтервал заміни масла, все одно варто раз на рік зробити процедуру – з часом масло втрачає свої властивості. А власникам моторів з сильним “масложором” не варто ігнорувати повну заміну масла: доливання змащувальної рідини при падінні рівня не є рівноправною альтернативою.