Про ситуацію, що склалася видання Авто24 поспілкувалося з головою Української Газомоторної асоціації Степаном Ашрафьяном.

«Дійсно, в нинішньому році автовласникам доводиться платити в 10 і навіть більше разів за те, щоб оформити переобладнання свого автомбіля. Якщо в абсолютних значеннях, то це від 2300 і до 5000 грн, хоча раніше ті ж послуги коштували 200 – 500 грн. Причина такого необгрунтованого подорожчання – в обмеженні кола суб’єктів оцінки відповідності ГБО», – каже експерт.

За його словами, раніше оцінкою займалися випробувальні лабораторії, які за результатами перевірки видавали Акт технічної експертизи (форму №5). Відповідні процедури регулюються в постановах КМУ №607 та КМУ №1388. Ціна на таку послугу в лабораторіях була в межах 200 – 500 грн.

«З кінця 2019 року в процес оцінки відповідності штучно нав’язали додаткову ланку – органи сертифікації колісних транспортних засобів. Їх на сьогодні існує всього 9 (фактично працюють з громадянами п’ять). Це комерційні підприємства, які видають сертифікати на автомобілі з США і Європи. Такі підприємства призначає Міністерство інфраструктури, а їх перелік вказано на сайті міністерства. Розташовані вони в Києві, Дніпрі та Одесі. В інших регіонах їх немає, на відміну від тих же випробувальних лабораторій», – зазначив Ашрафьян.

Сьогодні ці ж підприємства заявляють, що Акт технічної експертизи (форма №5) поза законом, а єдиний законний документ, який може отримати автовласник після переобладнання замість акта технічної експертизи форми №5 – це їх сертифікат відповідності. На жаль, їх підтримують Сервісні центри МВС і не приймають Акти технічної експертизи при реєстрації автомобілів з ГБО. Але це не правомірно.

«Іронія полягає в тому, що зазначений сертифікат на ГБО ґрунтується на випробуваннях тих же лабораторій, які надавали аналогічні послуги в минулі роки. Саме лабораторії роблять основну роботу і несуть за це відповідальність, передбачену чинним законодавством. А сертифікат всього лише дублює ті параметри автомобіля і випробувань, зафіксовані лабораторіями», – підсумував експерт.