Найближчим часом Верховна Рада може дозволити стягувати плату з водіїв вантажівок за пересування на українських дорогах.

Як повідомляє MMR, наразі в парламенті зареєстровано два відповідних законопроєкти.

Уряд поставив ціль відремонтувати в Україні 24 тисячі кілометрів доріг. Примітно, що в поточному році заплановано лише 4,2 тисячі. Звісно, гроші будуть брати з Дорожнього фонду, який, своєю чергою, наповнюється митними зборами, коштами з акцизу та штрафами. Аби виконати свої плани, уряд виділив 69,7 мільйона доларів, що є недостатньою сумою. У випадку, якщо Верховна рада прийме вищевказані законопроєкти — на ремонт доріг надходитимуть більше коштів.

Автори законопроєктів впевнені, що власники вантажних автомобілів “зношують” дороги в 50 тисяч разів більше, ніж власники легкових транспортів. Примітно, що стягувати плату з вантажних авто, вага яких перевищує 12 тонн — практика, яка застосовується в Польщі, Чехії, Словаччині та Білорусі.

Наразі тарифи досі не встановлені, однак, зазначається, що вони будуть в рамках від 1 гривні до 3 за кілометр дороги. У випадку, якщо вантажівка перевищить норми, то з перевізника стягнуть 8500 тисяч гривень штрафу, а з водія – 3220 гривень відповідно.