Альтернативою системі автофіксації порушень ПДР може стати принципово нова розробка, яку можна назвати «автофіксація порушень ПДР в смартфоні».

У розпорядженні сайту Сьогодні виявилася презентація розробки стартапу dashcamua, що дозволяє, на думку авторів, забезпечити глобальний контроль за безпекою на дорогах. Для цього кожному водієві (за його бажанням) треба встановити на свій смартфон безкоштовний мобільний додаток, за допомогою якого водій може знімати на відео порушення правил дорожнього руху будь-яким водієм, автомобіль якого потрапляє в об’єктив. Це може бути як зустрічний, так і попутний транспорт.

30 секундні відеоролики, записані за допомогою програми, можуть бути відправлені в поліцію декількома дотиками до екрану смартфона. Поліцейським залишається тільки переглянути відео і, якщо порушення ПДР дійсно було, то оформити винному «листа щастя» зі штрафом. Тобто в ідеалі виходить, що водії самі контролюють один одного.

Автори розробки впевнені, що нововведення має стати серйозним стримуючим фактором для тих, хто не дотримується правил дорожнього руху, нерідко при цьому наражаючи на небезпеку не тільки своє життя, а й життя інших людей. Адже, скажімо, той, хто проїхав перехрестя на червоне світло і не потрапив поліції на очі, може бути звинувачений в порушенні іншим водієм і зрештою оштрафований або позбавлений прав.